Návštěvníci jsou totiž stále zvyklí zásobovat se jídlem i pitím zčásti sami.Do sálů tak mnozí dodnes pašují alkoholické i nealkoholické nápoje, stejně jako tácy s chlebíčky či mísy se slaným pečivem.

Takové samozásobení pak přidělává vrásky restauratérům a provozovatelům občerstvení. Ti totiž zpravidla platí v kulturních zařízeních nájem, na který by si měli prodejem svých služeb vydělat.

„Při plesích některých pořadatelů jsou lidé zvyklí nosit si prakticky všechno. Od sodovky přes colu až po chlebíčky nebo alkoholické nápoje. Je to pro nás úplné neštěstí," uvedl Jiří Němec, který provozuje restauraci v třemošnickém kulturním domě. „Pořadatelé městského plesu proti tomuto nešvaru v rámci vší slušnosti docela zabojovali, ale teď jsme měli třeba stavařský ples, kde jsme kvůli přineseným chlebíčkům neprodali vůbec žádné jídlo," pokračuje Jiří Němec. Možnost obrany proti tomuto nešvaru je přitom podle něj malá. Vyhnat člověka s tácem vlastního jídla zpět na ulici si totiž nikdo z pořadatelů nedovolí a prohlídky kabelek či tašek též nepřicházejí v úvahu. Třemošničtí radní tak apelovali na obyvatele města mimo jiné i prostřednictvím tištěného radničního zpravodaje.

„Půllitr vody u nás stojí dvacku, ale někteří lidé si přesto nosí ve dvoulitrových plastových lahvích vlastní sodovku. Dvě deci nejlevnějšího vína prodáváme také za dvacku, litr stolního vína přijde na sto korun a za láhev jakostního vína žádáme 140 – 160 korun. Myslím, že to jsou přijatelné ceny," přemítá provozovatel.

S donáškou vlastních potravin a nápojů do restaurací se setkala i majitelka svatebního salónu Lenka Vostradovská. „Je to společensky zcela nevhodné a většinou to ani není povoleno. Jenže ze strany pořadatelů nebývají slyšet příliš hlasité námitky, což bude možná i jeden z důvodů, proč to lidé dělají znovu a znovu," konstatuje Lenka Vostradovská.