Letošní rok byl pro mykology i běžné houbaře rokem plným překvapení. Mnoho lidí našlo v lesích po poměrně dlouhé době větší množství lišek, které se z našich lesů téměř ztratily.

Trofejní hřiby, ale i rarity různých tvarů

Internetem i tiskem kolovaly fotografie s trofejními hřiby, stoly úplně zarovnanými houbařskými úlovky, ale i snímky hub nejrozmanitějších tvarů.

Po deštivém a slibném začátku roku přišlo několik týdnů sucha a mnoho z nás vidělo letošní rok jako ztracený, ten ale nakonec předčil všechna očekávání.

Již v dubnu se objevily smržovité houby, prakticky celý květen bylo možné na loukách, v parcích i zahradách najít čirůvky májovky (Calocybe georgii) nebo závojenky podtrnky (Entoloma clypeatum), koncem května se už daly najít první hřibovité – kováře, křemenáče a kozáky.

Množství jarních druhů přimělo Mykologický klub v Hradci Králové uspořádat improvizovanou výstavku v rámci Festivalu muzejních nocí. Vystaveno bylo celkem pětaosmdesát druhů a u návštěvníků byla akce hodnocena velmi pozitivně.

Počasí svědčilo vzácnostem

Jak je již zmíněno na začátku článku, letošní červenec byl velmi suchý. A sucho bylo možná jedním z důvodů, že se objevilo mnoho vzácných, teplomilných druhů.

Jedním z nich byl i hřib růžovník (Boletus fuscoroseus), který byl po mnoha letech objeven na stejné lokalitě, kde jej v roce 1908 nalezl a 1911 pro vědu poprvé popsal profesor František Smotlacha.

Dalším vzácným druhem, který u nás podle názvu zná snad každý, málokdo ho však skutečně v přírodě našel, byl hřib satan. Letošní léto pro něj představovalo ideální podmínky k růstu, a tak jej bylo možné nalézt na lokalitách i v desítkách plodnic.

Na výstavách mykologové odpovídají na množství dotazů týkajících se právě satana.

Lidé si ho totiž pletou s hořkým hřibem žlučníkem, pro který se prostě jen vžilo lidové pojmenování satan. Se skutečným satanem má však pramálo společného.

Vzhledem se podobá spíše hřibu smrkovému, za který bývá často zaměněn. Naproti tomu satan má červenou nohu, červené rourky a velmi světlý klobouk, neměl by tedy být s jiným hřibem zaměněn.

V poradnách se nezastavili

Mykologové ve východočeských poradnách zodpověděli od začátku sezony stovky dotazů, zejména na jedlost donesených hub.

Několikrát se ale také stalo, že lidé si přinesli k určení druhy velice vzácné. Do Chocně například přivezl pán z dovolené na Slovensku kyj uťatý (Clavariadelphus truncatus), který byl letos v ČR nalezen po čtyřiceti letech.

Završení sezony pak předznamenaly tradiční výstavy, i ty byly tentokrát mimořádné.

Choceňská byla již tradičně co do počtu druhů největší v republice, hradeckou zhlédlo nejvíce návštěvníků a školních tříd. Nově jsme měli možnost zhlédnout houby i v Pardubicích a České Třebové.

I to dokazuje, že jsou stále populárním tématem pro všechny generace.

Sezona končí

Počasí je bohužel nemilosrdné a zima o sobě už dává vědět. I když po teplotách pod nulou můžeme v lese ještě najít pěkně vypadající houby, měli bychom zapomenout na jejich konzumaci. Zejména u hřibovitých dochází po zmrznutí a opětovném rozmrznutí k tvorbě jedovatých látek.

Mírnější mrazy nevadí např. hlívě ústřičné, penízovce sametonohé a čirůvkám, které lze ještě najít.

Tereza Tejklová