Hnízd na sídlišti valem přibývá a lidé si teď stále častěji stěžují především na křik černých opeřenců. Jiným vadí i ptačím trusem pokálená auta nebo vytahané odpadky z kontejnerů.

Černé ohavy

„Nejlepší to tady bylo pár dní po Silvestru, kdy havrany vyděsily petardy a ohňostroje a ptáci na čas někam zmizeli," říká Luděk Kacálek, který žije na sídlišti již od roku 1974. „Snad by bylo nejlepší, kdyby se sem podařilo nalákat nějakého dravce. Ten by si už snad s havrany nějak poradil," přemítá obyvatel sídliště.

Radnice eviduje i písemnou stížnost na ptáky. „Vedle neukázněných pejskařů, kteří nesbírají výkaly po svých miláčcích, jsou tyto 'černé ohavy' další nedobrou vizitkou celého sídliště a města Chrudim," stojí v připomínce adresované městu.

Část hnízd zůstane

Kateřina Mrózková, vedoucí oddělení přírodního prostředí MěÚ Chrudim, říká, že počet havraních hnízd v ČR dlouhodobě spíše klesá. A to i v samotné Chrudimi, kde se nachází několik set hnízd. „Ptáci ale nalézají lepší možnosti pro hnízdění právě v sídlištích, kde mezitím stromy vyrostly. Lidem, kteří tu žijí, se pak zdá, že havranů celkově přibývá," míní odbornice. Připomíná také, že město provede ještě do 20. března shoz některých hnízd, a to i U Stadionu. „Nechceme ale ptáky úplně vytlačit, všechna hnízda shazovat nebudeme. Řekněme, že jich tu tak čtvrtinu necháme," upřesňuje Kateřina Mrózková.