Zařízení je velmi jednoduché. Skener umístěný na pohyblivém stativu je propojený s notebookem, v němž program zpracovává nasnímaná data do vizuální podoby. Pořizovací cena skeneru byla dva a půl milionu korun.

Skryté záhyby

„Funguje to na bází projektoru, který osvítí sochu modrým světlem. Při skenování se na objekt pouští rastr, který snímají dvě kamery. Z jednotlivých bodů pak vzniká 3D obraz. Při minulé návštěvě nám skenování sochy svatého Petra zabralo necelé čtyři hodiny a zhruba stejně dlouho trvaly úpravy nasnímaného modelu, protože se skener nedostane na nejnižší a nejhlubší místa, třeba do záhybů pláště," vysvětlil vedoucí hořických studentů Milan Danihelka.

„Pocity jsou dobré, i když je skenování něco jiného, než studuji. Sochařství je hodně o dřině, a když se pak na hotové dílo podíváte, vidíte v tom duši. Manipulace se skenerem je hodně jednoduchá, takže se ani nebojím. Kdyby něco nešlo, pan učitel nás navede," zmínila jedna ze studentek na praxi Adéla Kačabová.

Spolupráce muzea a školy je pro obě strany výhodná. Studenti zde natrénují skenování v praxi a muzeu zůstanou trojrozměrné modely několika soch, se kterými bude možné zacházet podle libosti.

„Digitální modely budou k dispozici v našem počítači na prohlížení. Budou pro nás sloužit jako dokumentace exponátů a máme také v plánu nechat podle nich vytvořit zmenšené kopie soch. Ty budou sloužit jako haptické modely, aby se jich mohli dotýkat a tak je i vnímat nevidomí návštěvníci, protože na exponáty není možné sahat," doplnila pracovnice Muzea barokních soch Štěpánka Gottwaldová.

Socha nebo plast

V případě, že dojde na výrobu kopií soch, tak muzeum zvažuje několik způsobů. Jedním z nich je například tisk na 3D tiskárně a ve hře zůstává i klasický sochař s dlátem a kladívkem.

Hořičtí studenti se do Muzea barokních soch ještě vrátí. „Máme mít týdenní praxi v terénu, takže se sem ještě vrátíme. Budeme tu skenovat sochu s názvem Apotheosa. Pojedeme také do Moravské Nové Vsi. Skener používáme nejenom na sochy, ale i na další objekty. Před nedávnem jsme jím skenovali třeba točité schody," řekl Milan Danihelka.

LUKÁŠ VANÍČEK

Zdroj: Youtube