Role novopečeného majitele sokolovny se teď nově zhostila i radnice v Proseči.

Jak připomněl starosta města Jan Macháček, poslední rekonstrukce prosečské sokolovny se uskutečnila již v roce 1968. „Sokolovna potřebuje zateplení, kompletní změnu topného systému, výměny rozvodů, rekonstrukci kuchyně a sociálního zařízení. Odhadované náklady na tyto práce přesahují 10 milionů korun," uvedl starosta.

Město hned po schválení převodu zahájilo projekční práce na zateplení a změnu topného systému. V první etapě budou osazena nová okna a dveře, nová zateplená fasáda počítá s ozdobnými prvky a viditelným nápisem „Sokolovna". Kotel na uhlí bude nahrazen tepelnými čerpadly a solárními panely. Cena prací první etapy se odhaduje na sedm milionů korun a město teď čeká, jak dopadne u Státního fondu životního prostředí s žádostí o dotaci.

Rozdíly existují

Sokolové se před časem vzdali i bývalé sokolovny v Chrudimi a na podzim bude dovršeno též předání sokolovny v Heřmanově Městci. „Také my pak počítáme se zateplením budovy, s výměnou oken a dalšími velkými investicemi," říká starosta města Aleš Jiroutek.

Ne všude se ale Sokolové domů zbavují. Příklady úspěšné správy sokolského majetku najdeme třeba v Nasavrkách či ve Slatiňanech. „Je to o lidech ve vedení tělovýchovné jednoty. Bývají to obětaví funkcionáři, mnohdy i skvělí cvičitelé, ale nemají už třeba ekonomické vzdělání, neznají účetnictví a neporadí si se zajištěním dotací. Nám ve Slatiňanech se ale daří. Máme velkou členskou základnu a pořádáme plno akcí, takže se o svou sokolovnu postaráme," ujišťuje starosta místního Sokola Miroslav Lebduška.