„Rok od roku jsme zjišťovali, že máme méně a méně peněz a nejsme schopní opravy utáhnout. Sokolovna je v čím dál horším stavu a potřebuje opravy. Byla by škoda, kdyby spadla," říká starostka TJ Sokol Heřmanův Městec Ivana Krbcová.

Nutnost opravy potvrzuje i heřmanoměstecký starosta Josef Kozel, který zároveň nastiňuje i první rekonstrukce, které by se na budově ještě v tomto roce měly provést: „Oprava střech, změny způsobu vytápění, výměna oken, zateplení, tedy základní stavební úpravy. Dále by měla následovat úprava interiéru. Chceme ze sokolovny udělat nejen sportovní, ale i kulturní stánek," vysvětluje starosta.

Heřmanově Městci totiž chybí dostatečně velký a vhodný sál například pro koncerty či taneční a pro tyto účely sloužila právě sokolovna. „Už je využívaná ve velké míře, ale prostředí nebylo právě ideální. Jediné rozumné řešení je, aby se o to město postaralo," dodává Josef Kozel.

Smlouvu musí schválit ještě vedení Župy Východočeské Pippichovy a České obce sokolské, než bude převod dokončen.

Podle starosty Kozla bude první fáze oprav stát zhruba devět a půl milionu korun. Sokolové však nepřijdou zkrátka. Aby je město nemuselo vyplácet za převod majetku, tuto částku si v postupně rekonstruované sokolovně „odcvičí" a budou ji moci zdarma využívat po dalších 25 let.

V současné době čítá oddíl heřmanoměsteckých Sokolů zhruba 120 členů. Pravidelně se schází na cvičení starší ženy, rodiny s dětmi, skupiny mladších žáků a funguje zde i florbalový a dva volejbalové oddíly. Počet cvičenců však podle Ivany Krbcové není ideální a Sokol musí zápasit s ostrou konkurencí jiných sportovních oddílů.

Již v roce 1899 se tehdejší sokoli rozhodli střádat peníze. Koupili pozemek, kde nyní budova stojí, jenže stavbu v roce 1914 přerušila válka. Sokolovna tedy byla dobudovaná až roku 1928.