Jejich úkolem bylo na jednotlivých stanovištích prokázat praktické dovednosti v poskytování předlékařské první pomoci. Mladí zdravotníci tak museli ošetřit například tržné rány a popáleniny od pyrotechniky nebo člověka v bezvědomí se zástavou dechu a oběhu či kluka s otřesem mozku a tržnou ránou na čele.

Po velmi vyrovnaných výkonech, kdy často rozhodoval rozdíl jen několika bodů, nakonec v soutěži I. stupně hlídek skončil na prvním místě tým Základní školy z Trhové Kamenice, druzí byli mladí zdravotníci Základní školy z Chrasti a třetí se umístila Základní škola Nasavrky. V soutěži starších žáku obsadila první místo Základní škola Chrast, druhá byla hlídka členů Oblastní skupiny Mládeže ČČK z Chrudimi a na třetím místě se opět umístila Základní škola Nasavrky. Vítězné družstvo z každé kategorie postupuje do krajského kola soutěže, které se uskuteční dne 9.6.2011 v Rychnově nad Kněžnou.

Tyto dětské soutěže v poskytování první pomoci se konají již od roku 1981. V českých zemích mají nebývalou dlouholetou tradici a jejími koly prošlo za dobu existence soutěže obrovské množství dětí. Řada z účastníků soutěží Hlídek mladých zdravotníků se potom i v dospělosti věnuje zdravotnickým povoláním. Ať už jsou to lékaři, zdravotničtí záchranáři, či zdravotní sestry. Navíc děti, které se na soutěž připravují v kroužcích a na školách, se naučí správně poskytnout první pomoc a již mnohokrát díky svým znalostem zachránily lidský život. Do příštího ročníku si organizátoři kladou za cíl zapojit do této akce více škol.

Vratislav Příhoda,předseda oblastní výkonné rady
Český červený kříž,Oblastní spolek Chrudim