VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Špatné jídlo může zkazit celou svatbu

Chrudimsko – Na co je třeba myslet, než se pustíte do vybírání konkrétního místa hostiny nebo posvatební party?

18.2.2016
SDÍLEJ:

Ilustrační foto. Foto: archiv Deníku

Odpověď na tuto otázku najdete v dalším díle našeho pravidelného čtvrtečního seriálu, ve kterém se posledních několik týdnů věnujeme přípravám svatby téměř od A do Z. Co na to říká naše expertka a majitelka slatiňanského svatebního salonu Lenka Vostradovská?

Obřad, párty, hostina

„V tomto bodě plánování byste si měli promyslet průběh celého svatebního dne. Může to být klasika s obřadem v dopoledních hodinách, hostinou pro všechny přítomné, která plynule přejde do následné party na stejném místě. Nebo v posledních letech velmi populární systém – obřad v dopoledních hodinách, hostina pouze pro rodinu a následná party na pro všechny na jiném místě než hostina.

Lze zvolit i naprosto odlišné řešení, například obřad odpoledne, úplné vynechání oběda a večeře formou rautu nebo proházet pořadí – nejprve oběd s rodinou, poté obřad a pak hned party pro všechny.

Celý den včetně obřadu můžete strávit na jednom místě, mnoho restaurací nabízí možnost obřadu ve svých prostorách nebo zahradách, spousta zámků vhodných pro obřad zase nabízí možnost uspořádání hostiny.
Nebo můžete samozřejmě vyrazit tradiční cestou a mít každou část na jiném místě. Pro tento případ, ale musím znovu připomenout, nepřežeňte to se vzdáleností míst, nebo strávíte většinu svatebního dne přejížděním, maximální ještě komfortní vzdálenost je do třiceti minut na jeden přejezd.

Aby se všichni hosté vešli

Ať už bude organizace celého dne jakákoli, kritéria pro výběr místa jsou téměř stejná. V první řadě myslete na kapacitu. Vejdou se vůbec všichni hosté na vámi vybrané místo? Když bude chtít tradiční sestavu, kdy všichni hosté sedí u „jednoho" stolu, tedy samozřejmě více stolů, ale sestavených do jednoho tvaru – je nezbytně nutné, aby se opravdu všichni k tomuto stolu vešli.

Možná vám to připadá samozřejmé, ale zažila jsem svatbu, kde z důvodu nepravidelného tvaru sálu, 40 hostů sedělo u takto sestaveného stolu a 10 hostů sedělo za rohem u jiného stolu.

V modernějším pojetí se využívá většího množství samostatných stolů, to se uplatní nejlépe na větších svatbách (aby bylo alespoň 10 stolů) a také jsou třeba adekvátně velké prostory, protože jednotlivé stoly zaberou více místa. Pokud budete chtít tančit, potřebujete prostoru ještě o mnoho víc a také prostor pro hudbu, počítejte s tím.

Dalším důležitým bodem je obsluha. Chcete profesionální obsluhu nebo dobrovolníky z řad přátel? Pokud zvolíte profesionální obsluhu, jste celý den bez starosti, je na nich hlídat, jestli mají všichni co pít, jestli rautový stůl není prázdný, neřešíte úklid rozbitého nádobí a podobně. Na druhou stranu některým lidem může připadat přítomnost cizích profesionálů svazující a oslavu si tolik neužijí.

Péče o hosty

Jestli ale nechcete, ať už jako nevěsta nebo některý z rodičů, strávit celou oslavu střídavě za barem, v kuchyni doplňováním jídla a do toho pobíhat a chystat výslužky, zapomeňte na to, že si vystačíte bez obsluhy. Pokud nechcete profesionály, domluvte si výpomoc s přáteli, kteří samozřejmě budou informováni, že jsou na vaši svatbu jako personál a ne jako hosté.

K hladkému průběhu oslavy je třeba 1 obsluhující člověk na 10 – 15 hostů, a toto platí pro oslavu s rautem, při vícechodovém servírovaném menu je potřeba vetší množství obsluhy a v tomto případě opravdu raději profesionální.

I za předpokladu, že se rozhodnete pro víceméně samoobslužný způsob oslavy, kdy si hosté i sami nalévají nápoje a točí pivo, přesto je vhodné mít jednu nebo více osob, které hlídají, jestli je všeho dostatek a případně doplňují.

Tím se dostáváme k naprosto zásadnímu bodu – k jídlu. Pokud nebude úplně fungovat obsluha nebo bude méně místa k sezení nebo k tanci, dá se to přežít, ale pokud jídlo nebude stát za nic, zkazí vám to celý zážitek.

Neexistuje univerzální způsob, jak vybrat správného dodavatele, protože každý z nás má jiné chutě, někdo by nikdy nevkročil tam, kde je jiný spokojený a naopak. Pokud nemáte oblíbenou restauraci, nezbývá vám než vyzkoušet všechny v okolí. Choďte na obědy a večeře, dělejte si poznámky o kvalitě jídla a chování personálu.

Vybírejte a ochutnávejte

Když zúžíte počet restaurací ve výběru, zajděte tam znovu a ptejte se, co vám mohou nabídnout na svatbu, musíte si vybrat z jídelního lístku, nebo je to čistě na vás? Zajistí výzdobu restaurace nebo musíte sami? Je vaše oblíbená restaurace velikostně nebo místně nevyhovující, zeptejte se, zda vám udělají catering.

Pokud se rozhodněte pro místo bez obsluhy, stejně je vhodné zvážit objednávku jídla – obložené mísy, řízky a podobně se dnes dají objednat téměř všude. Může vám to připadat jako vyhazování peněz, protože tohle přece zvládnete sami, ale věřte mi, že v posledních dnech před svatbou, oceníte každou maličkost, kterou nebudete muset dělat. Kdo někdy organizoval nějakou oslavu pro více než 15 osob, dá mi jistě zapravdu, že zajistit vše není tak lehké jak to vypadá."

Lenka Vostradovská

Autor: Redakce

18.2.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Nejvtipněji naložené vozy na silnicích. Nákladem je vše, co si zamanete.
AUTOMIX.CZ
54

GALERIE: Nejvtipněji naložené vozy na silnicích. Nákladem je vše, co si zamanete

Nehoda opilého a vybodovanéo řidiče

Muž řídil bez bodů, zato opilý, a naboural

Barokní drama začíná v osm večer

Chrudim – V Muzeu barokních soch již vyrostlo pestrobarevné jeviště, herci začínají zkoušet a ve čtvrtek od osmi večer zde hudební soubor Ensemble Damian pod vedením Tomáše Hanzlíka uvede Il natal di Giove. Tím začne třídenní Letní barokní scéna.

Cyklistický závod uzavře centrum Chrudimi

Chrudim – V sobotu 19. srpna projede Chrudimí 21. ročník cyklistického závodu Kolo pro život – Manitou Železné hory České spořitelny. Přihlášená už je téměř tisícovka jezdců. Atraktivní podívaná, zejména hromadný sjezd Širokých schodů hned na začátku závodu, však znamená také další dopravní uzavírky pro motoristy.

Jindřich Kučera: Kdo by nechtěl dostat šanci?

Chrudim – Chrudimský MFK ukázal v sobotní premiéře, jak přilákat diváky do hlediště. Samozřejmě, můžete namítnout, že přijdou těžší soupeři, přijdou utkání venku a spoustu jiných argumentů. Hráčům by to mělo být jedno – měli by chtít opakovat dobré výkony. To koneckonců chce i jejich trenér Pavel Jirousek. Dobrá série je předpoklad úspěchu.

První kolo okresních soutěží a ještě ohlédnutí za krajskými třídami

Chrudimsko - O víkendu začaly fotbalové soutěže. Nabízíme zbývající výsledky III. a IV. třídy. Utkání se hrála 12. a 13. srpna.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení