Na lepší si však lidé rychle zvykají a někteří místní si všímají především toho, že museli žít půl roku v podstatě na staveništi. „Teď už je to ale dobré, protože chodníky jsou z větší části hotové," říká žena s kočárkem. Muž se psem na vodítku ještě ale utrousí: „Na tohle město prachy má, ale aby nám v čísle popisném 489 vyměnilo wawky za pohodlnější vytápění z Opatovic, na to už mu asi nezbylo," mávne rukou. Jiná dvojice místních odpovídá na dotaz, co na proměnu říká, jen krčením rameny.

Konec se blíží

„Tohle je pro některé lidi typické, my si tu vyslechneme nejrůznější nářky a stížnosti," komentuje pejskařova slova stavař Michal Štrasmajer. „Mám dojem, že některým vadí hlavně to, že město investuje do společného majetku a ne do nich osobně," zamýšlí se stavař. „Někteří si pak na nás vylévají vztek rýpavými dotazy kolik to všechno stálo a podobně. My tu ale nejsme kvůli takovým diskuzím. Musíme pracovat a dělat dobře to, co se nám řekne. Navíc je to pro nás docela pěkná práce, protože zůstáváme déle na jednom místě a je tady dobrá parta. Až se rozprchneme na jiné stavby, bude se nám i trochu stýskat," přiznává Michal Štrasmajer a rychle se znovu sklání k rozpracovanému zaústění okapového svodu.

Stavařům pod nádražím zatím docela přálo počasí, takže rekonstrukce obou ulic bude dokončena v předem stanoveném čase. „Stavební práce budou hotové 9. prosince a poté bude následovat ještě proces kolaudace," konstatuje investiční technik Radomír Válka z chrudimského městského úřadu.