Farní charita Chrudim vyslala s koledníky nejen do Chrudimi ale i okolních měst a vesnic celkem 168 kasiček, ve kterých se po rozpečetění nacházelo 776 046 korun.

Například ve Slatiňanští přispěli částkou 45 480 korun. Poprvé chodili koledníci také v Zaječicích a dvě skupinky Tří králů odtud přinesli 10 974 Kč. V Bojanově věnovali štědří dárci 35 410 a v Libkově 5 980 korun.

„Děkujeme všem, kdo přispěli do Tříkrálové sbírky 2016 v Chrudimi a okolních obcích v působnosti Farní charity Chrudim. Děkujeme také všem organizátorům a zejména koledníkům za jejich pomoc a spolupráci," říká Hana Petrusová, ředitelka Farní charita Chrudim.

Podle jejích slov bude výtěžek sbírky použit na dofinancování provozu pečovatelské služby a služby osobní asistence, na služby občanské poradny, kterou mohou využívat klienti z celého Pardubického kraje, a pro provoz dobrovolnického centra. Část financí také pomáhá v obtížných životních situacích zejména rodinám s dětmi, a to vždy na základě provedeného sociálního šetření či na doporučení sociálního odboru města či jiné organizace, která pracuje s potřebným jako s klientem.
Část výtěžku bude zahrnuta do fondu pomoci při mimořádných situacích v regionu (povodně, požáry).

V městech a vesnicích, kde sbírku pořádala Oblastní charita Nové Hrady, se podařilo vybrat částku 752 790 Kč. „Všem vedoucím skupinek, králům a především vám, kteří jste do kasiček přispěli, moc děkujeme, moc si toho vážíme," říká Blanka Vopařilová, ředitelka novohradské oblastní charity.

Část takto nasbíraných peněz poslouží jako dofinancování nákupu vícemístného, speciálně upraveného vozidla, které pracovníci charity využijí pro svoz a rozvoz uživatelů ambulantních služeb.

Výtěžek z Tříkrálové sbírky poslouží i na na rekonstrukci domu v Hlinsku, který charita vlastní. V podkroví by tak měly vzniknout tři nové byty pro matky s dětmi v tíživé sociální situaci.

„Jsme ve fázi vydaného stavebního povolení a čekáme na vhodný dotační grant z Evropské unie. Peníze ze sbírky použijeme jako naši spoluúčast," dodává Blanka Vopařilová.