Snaží se město Seč vyřešit kvadraturu kruhu? Na jedné straně je snaha o co největší počet rekreantů, z nich je možné ekonomicky těžit. Na straně druhé má město obavy z opilství, nepořádku, vandalství a rušení nočního klidu ze strany některých rekreantů. Zdánlivě neřešitelná rovnice ale má společného jmenovatele: tím je podle sečského starosty Marcela Vojtěcha upřednostnění dovolených rodinného typu.

Několik dnů před zahájením sezóny v městském Autokempu Pláž zasedla zdejší bezpečnostní rada, neboť Seč se chtěla s hoteliéry a dalšími subjekty dohodnout na způsobu provozování nočních diskoték a zábavních podniků.

„Nechceme se před těmito atrakcemi úplně uzavřít, ale v nočních hodinách stojíme o klid,“ uvedl starosta Vojtěch.

Seč nespoléhá jen na dobrou vůli provozovatelů a slušné vychování zejména mladých návštěvníků. A tak, když před lety v Seči přišli o policejní stanici, začala na pořádek v kempu Pláž dohlížet najatá ochranka. Zkušenosti s bezpečnostní agenturou ale nebyly jednoznačné, její pracovníci dokonce jednou sami stanuli před přestupkovou komisí pro velkou hrubost při zásahu. Letos bude vše jinak. Provoz kempu začne tento pátek a poté jej budou v noci strážit hlídky tvořené přímo zaměstnanci města.

Kemp ale nabízí i jiné novinky. „Mezi nimi osm čtyřlůžkových a jednu dvanáctilůžkovou chatku, půlmetrové zahradní šachy nebo paintballové hřiště,“ říká správce kempu Jan Janeček, který věří, že i tentokrát přijede zase o něco více nocležníků. Předloni jich bylo sedm tisíc, vloni o tisíc víc. Před rokem 1989 ale v kempu přespávalo ročně až 20 tisíc rekreantů.