Z celkem osmnácti soutěžních oborů, které pokrývají například matematiku, fyziku, biologii, zdravotnictví, ekonomiku, pedagogiku, historii, filosofii nebo informatiku, přihlásili studenti z Pardubického kraje šestnáct z nich. Nervozita při slavnostním zahájení by se dala krájet.

UŽITEČNÉ NÁPADY

Jiří Horský a jeho programovatelné hodiny.

Střední odbornou školu v Třemošnici včera reprezentovali Radek Levinský a Ondřej Stehlík. Letos vyrobili čerpadlo. „Funguje to samo," popisují výhody svého vynálezu autoři s tím, že jej pohání jen spád vody.

„Pracovali jsme na něm tak půl roku. Přemýšleli jsme, co bychom mohli udělat a postupně jsme vymysleli tohle," dodávají třemošničtí studenti.
Gymnazista z Litomyšle Jiří Horský v rukou třímá dřevěnou kostku s ciferníkem. Jeho hodiny však nejsou jen tak obyčejné.

„Dá se do nich naprogramovat různý průběh. Ručičky se mohou pohybovat na obě strany různou rychlostí," vysvětluje autor s tím, že jeho ukazatel času zvládne hodinu klidně během pár vteřin. Prací na jeho výrobě strávil zhruba 150 hodin.

Marie Trunečková z gymnázia v Moravské Třebové téměř rok zkoumala vývoj kolejnic na průmyslové dráze. „Můj výzkum je originální, nikde jsem podobné informace neobjevila, proto moje práce může sloužit jako teoretický základ pro další studium," poznamenává Marie Trunečková.

POZOR NA ČEŠTINU

„Namátkově jsem viděl pár prací a řada z nich by uspěla i jako bakalářská nebo magisterská práce," říká člen ústřední komise SOČ Zdeněk Drvota z Univerzity Pardubice. Jak však dodává ředitelka Gymnázia Josefa Ressela Klára Jelinková, poslední ročníky klesá pravopisná úroveň odevzdaných textů i jejich prezentace.

Co je to SOČ?

Středoškolská odborná činnost je dobrovolná zájmová činnosti studentů všech typů středních škol. Jejím výsledkem je samostatně vypracovaná práce nebo učební pomůcka, která je předkládána k odbornému posouzení a následně je obhajována před odbornou porotou.