Řešením mohou být například klasické letní tábory. Jsou ale docela drahé (i když po přepočtu na dny pobytu to nebývá tak docela pravda). Ne všechny děti také dobře snášejí až dvoutýdenní odloučení od svých blízkých. Vhodným řešením pak mohou být tábory příměstské, kdy se děti vracejí na noc domů.

Tábor jako M.A.S.H.

Pro malé srovnání: Například klasický letní tábor ve Svratouchu, pořádaný DDM Hlinsko od 29. června do 12. července, přijde na tři tisíce korun. Ve stejném městě je ale možné využít třeba nabídku „dračího" příměstského tábora Drakonum Tutores pořádaného v poslední červencové dekádě. Jeho cena činí rovných tisíc korun.

Podobné možnosti mají rodiče i v Chrudimi. Ti mohou děti poslat například na srpnový tábor Českého červeného kříže (ČČK) pořádaný na sečském Bělidle. Pobyt zahrnuje táborovou hru MASH, jejímž obsahem je humanitární činnost ČČK a složek Integrovaného záchranného systému. Součástí programu tu bude kurz první pomoci, který proběhne formou her a děti si po jeho absolvování odnesou certifikát ČČK. Za ubytování ve zděných buňkách či dřevěných srubech s odpovídajícím sociálním zařízením, za stravu pětkrát denně, dopravu z Chrudimi apod. je ale třeba uhradit v případě prvního dítěte 3900 korun.

Hurá na exkurzi

I chrudimské děti se ale mohou zabavit na příměstských táborech. Například Občanské sdružení Když Tak pořádá pětidenní příměstský tábor hned ve dvou srpnových turnusech, při nichž se děti budou scházet v klubovně skautů v sídlišti U Stadionu.

V každém turnusu je v plánu celodenní výlet, exkurze do některé z chrudimských firem, rukodělné tvoření, hraní i sportování. Cena bez stravného činí 1500 korun a zahrnuje i jedno přespání v objektu mateřské školy.