Obrovská stavba je už dlouhá léta opuštěna a potřebuje miliony korun na opravu.

NA CO POMYSLÍŠ

„Nerad to slovo používám, ale je to skutečně výzva," říká starosta Luboš Netolický a postupně předvádí prostory, které v sobě mají velký potenciál. Do objektu lze umístit vše, co člověka napadne. Vejde se tam hasičská zbrojnice, společenské sály, dům s pečovatelskou službou, denní stacionář pro seniory, obchody nebo kluby pro děti. „V každém případě je to skvělé sídlo pro obecní úřad, v části pivovaru totiž byla v minulosti pobočka pošty. Vymyslet se dá hodně způsobů využití, proto jsme oslovili občany, aby nám je prostřednictvím anketního lístku řekli," pokračuje starosta.

Za pivovar obec zaplatila částku přesahující dva a půl milionu korun, což je cena normálního rodinného domu. Její představitelé jsou si vědomi, že z rozpočtu nebude možné rekonstrukci provést, a tak se hodlají zaměřit na různé dotační výzvy, které přicházejí z Evropské unie.

ŽÁDNÉ PŮJČKY

„Půjčovat si rozhodně nebudeme – objekt jsme koupili z vlastních prostředků a ještě nám zbylo na základní zajištění budovy proti chátrání," zdůrazňuje starosta.

Budova pivovaru v RosicíchZdroj: Romana Netolická

Z historie

Knížecí pivovar Kinských byl postaven již v dřívější budově v období romantismu s typickou gradací hmot v roce 1858 (předtím tam existoval starý pivovar založený již před rokem 1718, první zmínka o pivovaru v Rosicích je z počátku 16. století v deskách zemských. Stavitelem současného objektu byl pan Jiřinec, který vystavěl také dům v těsné blízkosti pivovaru – hostinec („Hrnčálův"). Byla to pivovarská hospoda a samozřejmě se v ní původně točilo pouze pivo z místního pivovaru. Za první republiky patřil hostinec po ukončení výroby piva v Rosicích pivovaru choceňskému.

Na parní pohon byl pivovar rekonstruován v roce 1899. Sladovna pro domácí potřebu měla tři humna o výměře 750 m2. V roce 1916 byla výroba piva zastavena a převedena do pivovaru v Chocni. Po válce měla být údajně na krátkou dobu činnost pivovaru obnovena, ale již s novou, hliníkovou varnou. Ta se ovšem neosvědčila, a proto bylo od záměru obnovit vaření piva upuštěno.

Roku 1929 – 1930 byl pivovar zrušen.

Za druhé světové války sloužily prostory jako skladiště zbraní a munice, časem sloužily třeba ke skladování obilí, domácích potřeb a elektroniky.

Využití bylo různé, po roce 1989 zde sídlila firma, která se věnovala výrobě plastových oken a zámečnickým pracem.

Poté přemístila provozovnu do Hlinska a od té doby je pivovar opuštěn.