Vedení jednoho litomyšlského hotelu to chce ale změnit. Na jejich jídelníčku tradiční jídla najdete. Navíc se přihlásili do projektu Ochutnejte Českou republiku, který vyhlásila agentura CzechTourism. „Jsme členy Asociace hotelů a restaurací. Navíc česká jídla vaříme v naší restauraci již delší dobu. Hosté si ale mohou objednat také jídlo nejen typicky české. V poslední době klademe důraz na českou kuchyni. Lidé o ni také mají stále větší zájem,“ uvedla ředitelka hotelu Zlatá Hvězda Milena Šnajdrová.

Přes zimu do města tolik turistů nejezdí, ale situace se mění na jaře a v létě, kdy Litomyšl navštěvují stovky lidí z celého světa. „Docela nás překvapilo, že i cizinci si rádi dají klasická česká jídla. Největší zájem mají o svíčkovou, vepřo knedlo zelo nebo kombinace zelí s něčím. Cizinci totiž rádi zkoušejí nové kombinace,“ dodala Šnajdrová.

Na jídelníčku nechybí ani regionální speciality. Na to před časem poukázal i odborník na cestovní ruch Tomio Okamura. Speciálně v Pardubickém kraji prý lidé nedokáží potenciál regionu využít. Milena Šnajdrová ale má hostům co nabídnout. „A není to jen Hronovská vepřová pečeně. Připravujeme rozšíření jídelníčku o speciality. V Litomyšli žila i Magdalena Dobromila Rettigová, proto máme jídla zaměřená na tradiční kuchyni s tmavými omáčkami a třeba se švestkovou,“ dodala Milena Šnajdrová.

Akce Ochutnejte Českou republiku se koná na několika místech v zemi. Na východ Čech dorazí 27. března do Pardubic, kde budou přihlášení účastníci v Ideonu vařit ovocné knedlíky.

(ik, ap)