VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Tradiční česká jídla se vracejí do restaurací

Litomyšl – Špagety, mořské plody nebo čínská kuchyně. Podle odborníků je ale škoda, že z českých restaurací mizí klasika.

24.2.2010
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: Petr Šilar

Vedení jednoho litomyšlského hotelu to chce ale změnit. Na jejich jídelníčku tradiční jídla najdete. Navíc se přihlásili do projektu Ochutnejte Českou republiku, který vyhlásila agentura CzechTourism. „Jsme členy Asociace hotelů a restaurací. Navíc česká jídla vaříme v naší restauraci již delší dobu. Hosté si ale mohou objednat také jídlo nejen typicky české. V poslední době klademe důraz na českou kuchyni. Lidé o ni také mají stále větší zájem,“ uvedla ředitelka hotelu Zlatá Hvězda Milena Šnajdrová.

Přes zimu do města tolik turistů nejezdí, ale situace se mění na jaře a v létě, kdy Litomyšl navštěvují stovky lidí z celého světa. „Docela nás překvapilo, že i cizinci si rádi dají klasická česká jídla. Největší zájem mají o svíčkovou, vepřo knedlo zelo nebo kombinace zelí s něčím. Cizinci totiž rádi zkoušejí nové kombinace,“ dodala Šnajdrová.

Na jídelníčku nechybí ani regionální speciality. Na to před časem poukázal i odborník na cestovní ruch Tomio Okamura. Speciálně v Pardubickém kraji prý lidé nedokáží potenciál regionu využít. Milena Šnajdrová ale má hostům co nabídnout. „A není to jen Hronovská vepřová pečeně. Připravujeme rozšíření jídelníčku o speciality. V Litomyšli žila i Magdalena Dobromila Rettigová, proto máme jídla zaměřená na tradiční kuchyni s tmavými omáčkami a třeba se švestkovou,“ dodala Milena Šnajdrová.

Akce Ochutnejte Českou republiku se koná na několika místech v zemi. Na východ Čech dorazí 27. března do Pardubic, kde budou přihlášení účastníci v Ideonu vařit ovocné knedlíky.

(ik, ap)

24.2.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Vrak auta v jednom z chrudimských vnitrobloků

V ulicích se rozpadají odstavené autovraky

Nový šéf záchranky Igor Paar.

Krajská záchranka má nového ředitele

Kraj podporuje budoucí mlékaře

Hlinsko – Pardubický kraj zařadil nový učební obor „Výrobce potravin-mlékař" mezi podporované.

Hasiči bojovali se dvěma lesními požáry

Chrudimsko - Napilno dnes měli hasiči díky dvěma lesním požárům. Zásah nad obcí Žlebské Chvalovice jim navíc komplikoval špatně dostupný terén.

Ski centra v kraji chystají novinky

Pardubický kraj – Skicentra v Pardubickém kraji už mají plány na vylepšení svých areálů pro další sezonu. Chystají i novinky na léto. Letošní lyžařská sezona se jim vydařila.

Město dělilo dotaci na opravy památek

Chrudim – Zastupitelstvo města Chrudim rozhodlo o rozdělení státního příspěvku, který je městu poskytován z Programu regenerace městských památkových zón a městských památkových rezervací.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies