Výměry Odvolacího finančního ředitelství město napadlo žalobami, ale neuspělo. Podává proto kasační stížnosti k Nejvyššímu správnímu soudu. Pro město s ročním rozpočtem asi 35 milionů korun je zaplacení takových částek neúnosné, řekl místostarosta Stanislav Peca.

Výstavba silnice v letech 2006 až 2007 stála skoro 20 milionů korun, radnice na ni získala dotaci téměř 15 milionů korun od agentury CzechInvest. Peníze po kontrole všech dokumentů, která neshledala žádné problémy, vyplatila. Finanční úřad však krátce před vypršením pětileté doby udržitelnosti projektu zahájil svoji kontrolu, která trvala 18 měsíců a našla chybu ve výběrovém řízení na stavbu. „Vítězná firma omylem napsala do nabídky splatnost faktur 60 dní, i když my jsme v podmínkách požadovali 90 dní. Napravili jsme to dodatkem ještě před zahájením stavby, CzechInvest to uznal, ale podle finančního úřadu jsme firmu měli ze soutěže vyřadit," uvedl Peca.

Původně úřad požadoval vrácení celé dotace a penále, později snížil odvod dotace na 3,7 milionu korun. Třemošnice se proti platebním výměrům bránila, soud žaloby zamítl. Město již vratku dotace zaplatilo, kasačními stížnostmi se ale chce domoci toho, aby nemuselo platit ani dotaci ani penále. „Považujeme to za špatný a formální přístup. Silnice se postavila, nikdo nic neukradl a další firma v pořadí soutěže byla o 4,5 milionu korun dražší. To jsme vlastně státu i sobě ušetřili," řekl Peca.

Stížnosti nemají odkladný účinek a penále by město mělo zaplatit. Jeho představitelé ale argumentují tím, že by se penále mělo snížit adekvátně částce, na kterou finanční úřad snížil odvod dotace, tedy na čtvrtinu.