VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Uvařme si: Jehněčí na citronech s brambory a zeleninou

Chrudimsko - Dnes opět připravujeme další jídlo s kuchařem Pavlem Míčkem. Jeho pokrmy vycházejí především z české tradice a co je hlavní jsou připraveny z poctivých surovin. Dejme Pavlovi slovo:

18.4.2014
SDÍLEJ:

Jehněčí na citronech.Foto: Pavel Míček

Jehněčí na citronech s plátky brambor, mrkve a cukety

Když už mám jehněčí v mrazáku, musím se ho nějak zbavit a tentokráte to bude opravdu čistokrevná improvizace. Prostě jsem jen seskládal vše co bylo po ruce a šlo tak nějak skloubit dohromady. Ve výsledku jednoduchý a dík citronu chuťově překvapující oběd. Tak se na to koukněte :

Z čeho to bylo

4ks plátky jehněčího s kostí

1ks brambor

1ks mrkev

1ks cukina malá

1ks cibule

1ks stroužek česneku

4ks plátek citronu

1/2l vývar

1PL sádlo

1PL mouka hladká

1PL petrželka

Sůl a pepř

Jak na to

Plátky masa dobře solené a pepřené obalíme v mouce a opečeme z obou stran na části sádla. V pekáči rozehřejeme zbytek a necháme zesklovatět půlkolečka cibule. Přidáme lehce zkaramelizovat kolečka citronu.

Citron prosím pěkně jedině BIO v tomto případě a docela doporučím bez kůry. I tato dokáže lehce zhořknout.

Vložíme maso, posekaný česnek a zalijeme vroucím vývarem. Já použil hovězí. Šoupneme do trouby rozehřáté na 180 stupňů a dusíme pod poklicí doměkka přibližně jednu a půl hodiny. Poté odstraníme citrony, vmícháme pokrájenou zeleninku, ještě podle potřeby podlijeme (já asi dvěma deckami vody) a necháme dalších 15 minut v troubě. Pak ještě doplníme hrstí sekané petrželky a necháme v už vypnuté troubě dojít půl hodiny.

Na toto výsledné množství hotového jídla mi i ty 4 plátky přišly moc. Stačily by dva. Já vím že v zahraničních kuchyních naopak používají více. Mně by ale stačila jen lehká příchuť, ne taková kyselost. To je ale věc čistě osobní. Pravda, taky jsem nepoužil nic na srovnání chuti cukr a podobně.

Ne vždy je nutné vařit složitě. Stejně tak ne vždy je nutné vařit s rozmyslem či doslova fikaně. Já dík shodě okolností to dnes vzal fofrem a výsledek není ani na Michelina. Každopádně je to ale stále jídlo které nejen potěší a zachutná. Prosté, jednoznačné. Zkuste to tak.(ron)

Autor: Romana Netolická

18.4.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Vybíráme ojeté SUV do 300 tisíc.
AUTOMIX.CZ
20

Vybíráme ojeté SUV do 300 tisíc. Jaké koupit? A jakým se radši vyhnout?

Nehoda u Přestavlk

Po srážce zůstala honda nadranc

Letní kino ustoupilo počasí i stížnostem

Chrudimsko, Pardubicko – „Počasí stojí za prd,“ stýskají si někteří provozovatelé letních kin i oslovení diváci. Ostatně, jsou to právě atmosferické jevy, které mají poslední slovo, zda se bude promítat, či nikoli. A větru ani dešti se porušit nedá.

Barokní serenaty hrané nyní v Chrudimi mnoho uší neslyšelo

Chrudim – Muzeum barokních soch v Chrudimi se na tři dny proměnilo v operní sál. Před oltářem vyrostlo pestrobarevné jeviště, na němž hudební soubor Ensemble Damian pod vedením Tomáše Hanzlíka uvedl nebo ještě uvede celkem čtyři hudební kousky staré minimálně dvě století.

V kufru auta vezli pytel trávy. A nešlo o senoseč

Pardubický kraj - Vezeme deset kilo technického konopí, hájila se osádka osobního auta… Jenže hlídku celníků o tom nepřesvědčila.

Řidič po srážce s kamionem utrpěl četná zranění

Hlinsko - „Byla to taková morda, že kusy aut lítaly kolem,“ popisují svědci čtvrteční srážku osobního auta s kamionem, ke které došlo krátce před půl sedmou ráno na silnici mezi Hlinskem a Chlumem. Těžce zraněného řidiče odvezla sanitka do nemocnice.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení