VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Uvařme si: Jehněčí na citronech s brambory a zeleninou

Chrudimsko - Dnes opět připravujeme další jídlo s kuchařem Pavlem Míčkem. Jeho pokrmy vycházejí především z české tradice a co je hlavní jsou připraveny z poctivých surovin. Dejme Pavlovi slovo:

18.4.2014
SDÍLEJ:

Jehněčí na citronech.Foto: Pavel Míček

Jehněčí na citronech s plátky brambor, mrkve a cukety

Když už mám jehněčí v mrazáku, musím se ho nějak zbavit a tentokráte to bude opravdu čistokrevná improvizace. Prostě jsem jen seskládal vše co bylo po ruce a šlo tak nějak skloubit dohromady. Ve výsledku jednoduchý a dík citronu chuťově překvapující oběd. Tak se na to koukněte :

Z čeho to bylo

4ks plátky jehněčího s kostí

1ks brambor

1ks mrkev

1ks cukina malá

1ks cibule

1ks stroužek česneku

4ks plátek citronu

1/2l vývar

1PL sádlo

1PL mouka hladká

1PL petrželka

Sůl a pepř

Jak na to

Plátky masa dobře solené a pepřené obalíme v mouce a opečeme z obou stran na části sádla. V pekáči rozehřejeme zbytek a necháme zesklovatět půlkolečka cibule. Přidáme lehce zkaramelizovat kolečka citronu.

Citron prosím pěkně jedině BIO v tomto případě a docela doporučím bez kůry. I tato dokáže lehce zhořknout.

Vložíme maso, posekaný česnek a zalijeme vroucím vývarem. Já použil hovězí. Šoupneme do trouby rozehřáté na 180 stupňů a dusíme pod poklicí doměkka přibližně jednu a půl hodiny. Poté odstraníme citrony, vmícháme pokrájenou zeleninku, ještě podle potřeby podlijeme (já asi dvěma deckami vody) a necháme dalších 15 minut v troubě. Pak ještě doplníme hrstí sekané petrželky a necháme v už vypnuté troubě dojít půl hodiny.

Na toto výsledné množství hotového jídla mi i ty 4 plátky přišly moc. Stačily by dva. Já vím že v zahraničních kuchyních naopak používají více. Mně by ale stačila jen lehká příchuť, ne taková kyselost. To je ale věc čistě osobní. Pravda, taky jsem nepoužil nic na srovnání chuti cukr a podobně.

Ne vždy je nutné vařit složitě. Stejně tak ne vždy je nutné vařit s rozmyslem či doslova fikaně. Já dík shodě okolností to dnes vzal fofrem a výsledek není ani na Michelina. Každopádně je to ale stále jídlo které nejen potěší a zachutná. Prosté, jednoznačné. Zkuste to tak.(ron)

Autor: Romana Netolická

18.4.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Základní škola v Chrasti.
5

Chrastecká škola plánuje investice za 18 milionů

Předvolební debata Deníku

Superdebata Deníku: ptejte se Babiše a dalších lídrů

O voličský průkaz je možné požádat do středy

Pardubický kraj – Volby do Poslanecké sněmovny se kvapem blíží. Kdo by rád odevzdal svůj hlas, ale nebude se 20. a 21. října zdržovat v místě svého trvalého pobytu, můžeš volit na voličský průkaz v jakémkoliv stálém volebním okrsku na území České republiky.

Startuje soutěž Chance být hvězdou. Točte a posílejte videa

Parádičky, skvostné góly. Bláznivý maskot, hluční fanoušci (a sličné fanynky). To všechno přináší fotbal. A právě dnes startuje soutěž, jež určí, kde najdete ty nejzajímavější borce.

V Hošťalovicích otevřeli novou zbrojnici

Hošťalovice – Malá vesnice, za kterou končí Pardubický kraj má od soboty 14. října novou hasičskou zbrojnici.

Václav Větvička zavře arboretum

Luže – Ve čtvrtek ve 14 hodin se v Hamzově léčebně uskuteční 14. podzimní zavírání parku a arboreta.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení