VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Uvařme si o víkendu: Mrkvová polévka s hlívou a drobením

Chrudimsko - Kulinářské rubriky patří k nejoblíbenějším, vždyť Češi jsou pověstni svou náklonností k dobrému jídlu. Dnes už podruhé připravujeme jídlo s kuchařem Pavlem Míčkem. Jeho pokrmy vycházejí především z české tradice a co je hlavní jsou připraveny z poctivých surovin Dejme Pavlovi slovo:

7.3.2014
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: shuttertock.com

Mrkvová polévka s hlívou a krupicovým drobením

Náhodná připomínka kolegy v práci, okamžité zalíbení v převelice jednoduchém receptu podpořené veskrze příjemnou zkušeností z první přípravy doma. Tři jednoznačné důvody proč se s vámi podělit o tuto dobrotu.

Kolega Robert si při povídání o houbaření vzpomněl na dvě podstatné věci. Že totiž u nich v rodině se několik lidiček vyzná i v houbách jako je kotrč, nebo čirůvka fialová a z těchto už jeho babička připravovala celou rodinou velmi oblíbenou polévku. A jak už jsem naznačil, je to až směšně snadné vaření.

Posuďte sami a tentokráte bez zbytečných gramáží

Na lžíci či dvou olivového oleje v kastrolu rozehřátého nasypeme plný hluboký talíř hrubě nastrouhané, nebo na julienne pokrájené mrkve. Promícháme a přidáme stejnou hromadu na proužky pokrájené hlívy. Opět promícháme a na mírném plameni pod poklicí chvíli dusíme ve vlastní šťávě.

Přidáme nadrobno posekaný stroužek česneku, zalijeme litrem a půl kuřecího vývaru a opět pod poklicí pomalu vaříme. Pak vsypeme připravené drobení a vaříme pět minut. Ochutíme pouze solí, pepřem a hrstí pažitky a petrželky.

No a to je celé. Ještě ale opakování.

Drobení je když na suché pánvi orestujeme čtyři lžíce hrubé krupice (ne té dětské), odstavíme a po asi třech minutách vmícháme vajíčko. To pak postupně promícháváme a vzniklé hrudky drtíme až jsou přibližně stejně velké (či spíše malé). Vše pak necháme půl hodinky proschnout z čehož vyplývá že připravujeme jako první.

Nebo předem, více a necháme v umělohmotné krabičce v mrazáku. Stačí pak jen odsypávat. Více najdete na www.moje-dobroty.cz.

Čtenářům Chrudimského deníku přeji dobrou, tradičně českou chuť!

Příště si uvaříme slepičku na divoko se šalvějí pomalu dušenou v troubě. Tento druh masa je v našich kuchyních většinou využíván k přípravě omáčky s paprikou a smetanou, ale dá se z něj připravit mnoho skvostných jídel. 

Autor: Romana Netolická

7.3.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Letní barokní scéna v Chrudimi
11

Barokní serenáty hrané nyní v Chrudimi mnoho uší neslyšelo

Pytel trávy za dva miliony asi není součástí povinné výbavy automobilu.

V kufru auta vezli pytel trávy. A nešlo o senoseč

Řidič po srážce s kamionem utrpěl četná zranění

Hlinsko - „Byla to taková morda, že kusy aut lítaly kolem,“ popisují svědci čtvrteční srážku osobního auta s kamionem, ke které došlo krátce před půl sedmou ráno na silnici mezi Hlinskem a Chlumem. Těžce zraněného řidiče odvezla sanitka do nemocnice.

Automatika zalarmovala hasiče a poté vypustila pěnu

Třemošnice - Profesionální hasiče ze Seče a dobrovolné z Třemošnice, Prachovic a Seče vyburcoval ve středu ve 21.18 poplach. Mělo hořet v dílně podniku ve Skoranově. I když vše nasvědčovalo tomu, že by mohlo jít o veliký požár, nakonec se vůbec nehasilo.

Hokejistům se přiblížil boj o dobu ledovou

Chrudim – Strojník zimního stadiónu v Chrudimi Petr Kulhánek ve vodním mlžném oparu stříká na betonovou plochu jednu vrstvu vody za druhou. Připravuje tak základní ledovou vrstvu pro nástup rolby, která se už po zbytek sezóny v hale bude o kvalitu ledu v Chrudimi starat.

KAM O VÍKENDU: Deník přináší pozvánku

Chrudimsko - Nevíte kam o víkendu vyrazit s rodinou či přáteli? Nechte si poradit v tradiční pozvánce Chrudimského deníku.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení