VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Uvařme si o víkendu: Mrkvová polévka s hlívou a drobením

Chrudimsko - Kulinářské rubriky patří k nejoblíbenějším, vždyť Češi jsou pověstni svou náklonností k dobrému jídlu. Dnes už podruhé připravujeme jídlo s kuchařem Pavlem Míčkem. Jeho pokrmy vycházejí především z české tradice a co je hlavní jsou připraveny z poctivých surovin Dejme Pavlovi slovo:

7.3.2014
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: shuttertock.com

Mrkvová polévka s hlívou a krupicovým drobením

Náhodná připomínka kolegy v práci, okamžité zalíbení v převelice jednoduchém receptu podpořené veskrze příjemnou zkušeností z první přípravy doma. Tři jednoznačné důvody proč se s vámi podělit o tuto dobrotu.

Kolega Robert si při povídání o houbaření vzpomněl na dvě podstatné věci. Že totiž u nich v rodině se několik lidiček vyzná i v houbách jako je kotrč, nebo čirůvka fialová a z těchto už jeho babička připravovala celou rodinou velmi oblíbenou polévku. A jak už jsem naznačil, je to až směšně snadné vaření.

Posuďte sami a tentokráte bez zbytečných gramáží

Na lžíci či dvou olivového oleje v kastrolu rozehřátého nasypeme plný hluboký talíř hrubě nastrouhané, nebo na julienne pokrájené mrkve. Promícháme a přidáme stejnou hromadu na proužky pokrájené hlívy. Opět promícháme a na mírném plameni pod poklicí chvíli dusíme ve vlastní šťávě.

Přidáme nadrobno posekaný stroužek česneku, zalijeme litrem a půl kuřecího vývaru a opět pod poklicí pomalu vaříme. Pak vsypeme připravené drobení a vaříme pět minut. Ochutíme pouze solí, pepřem a hrstí pažitky a petrželky.

No a to je celé. Ještě ale opakování.

Drobení je když na suché pánvi orestujeme čtyři lžíce hrubé krupice (ne té dětské), odstavíme a po asi třech minutách vmícháme vajíčko. To pak postupně promícháváme a vzniklé hrudky drtíme až jsou přibližně stejně velké (či spíše malé). Vše pak necháme půl hodinky proschnout z čehož vyplývá že připravujeme jako první.

Nebo předem, více a necháme v umělohmotné krabičce v mrazáku. Stačí pak jen odsypávat. Více najdete na www.moje-dobroty.cz.

Čtenářům Chrudimského deníku přeji dobrou, tradičně českou chuť!

Příště si uvaříme slepičku na divoko se šalvějí pomalu dušenou v troubě. Tento druh masa je v našich kuchyních většinou využíván k přípravě omáčky s paprikou a smetanou, ale dá se z něj připravit mnoho skvostných jídel. 

Autor: Romana Netolická

7.3.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
LUKÁŠ REŠETÁR si bravurně plní  své futsalové povinnosti  a navíc stíhá nastupovat za fotbalové Slatiňany.

Na přípravný futsalový turnaj do Číny jedou čtyři hráči Chrudimi

Čtyřkolky v Chrasti jezdí na počest Jana Kašpara.

Čtyřkolky v Chrasti jezdí na počest Jana Kašpara

Noční bouřka napáchala desítky škod, Kouty málem spláchla voda

Chrudimsko - Nad Chrudimskem se ve čtvrtek večer přehnala silná bouře s přívalovým deštěm, která napáchala desítky škod, a hasiči kvůli ní zažili velice rušnou noc. Na území celého kraje vyjížděli ke třiceti případům.

AUTOMIX.CZ

Policie v nesnázích: kuriózní nehody strážců zákona

/FOTOGALERIE/ Na vozech mají heslo Pomáhat a chránit, nicméně i oni potřebují občas pomoc. Vidět policejní auto - ať státní či obecní policie - v nesnázích je sice trochu nezvyklé, ale občas k tomu dojde.

Žena šla na kontrolu, skončila na záchytce

Chrudim – Ve středu krátce po půl sedmé ráno zavolali pracovníci chrudimské nemocnice na linku 156 s tím, že na ambulanci sedí namol opilá žena a vulgárně tu pokřikuje na ostatní pacienty.

Podezřelý násilník skončil ve vazbě

Chrudimsko – Ve vazební věznici čeká na soud čtyřicetiletý muž, jehož kriminalisté podezírají z týrání. „Od začátku roku 2013 do letošního června měl fyzicky a psychicky týrat svoji mladší družku," uvádí policejní mluvčí Jiří Tesař.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies