VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Uvařme si o víkendu: zapražená polévka

Chrudim - Dnes opět připravujeme další jídlo s kuchařem Pavlem Míčkem. Jeho pokrmy vycházejí především z české tradice a co je hlavní, jsou připraveny z poctivých surovin. Dejme Pavlovi slovo.

18.10.2014
SDÍLEJ:

Uvařme si o víkendu: zapraženou polévkuFoto: Archiv

Zapražená polévka není nic jiného než vývar zahuštěný jíškou (zápražkou), nebo raději jen nasucho restovanou moukou (tuk). Do něj přidáme vše, co nám chutná a alespoň malinko pasuje dohromady.

Suroviny:

– 1,5 l vývar
– 3 PL mouka
– zelenina
– maso
– vejce
– pažitka
– vellenka
– sůl a pepř

Postup:

Povšimněte si, že jsem nenapsal jaký vývar. To proto, že já například použil kuřecí, a přesto je ve výsledku polévka hovězí jako poleno. Proč?

Tedy vývar přivedeme k varu a mezitím si na suché horké pánvi orestujeme do zlatava hladkou mouku. Včas odstavíme a necháme 5 minut chladnout. Poté vsypeme do zavařovací sklenice se dvěma deckami studené vody, uzavřeme a zašejkujeme si. Hotová jíška za pár minut. Toto vlijeme do vroucího vývaru a na mírném plamínku provařujeme deset minut. Pak přidáme podle chuti upravenou zeleninu. Z mrazáku alespoň spařenou, čerstvou nebo restovanou. Jak, kdo chce. Dalších několik minut podle tuhosti vaříme a vmícháme vajíčko.

Víte, jak správně dostat vejce do polévky? To myslím vážně. Polévkou jen mírně vroucí zamícháte jedním směrem a vytvoříme vír. Vlijeme jen lehce rozmíchané vejce a pokračujeme stejným směrem. Pak zastavíme míchání do protisměru a necháme chvíli jen zlehka probublávat. Odborník by řekl, že je žádoucí aby vejce nebylo rozmícháno rovnoměrně a občas byly vidět i cítit v ústech kousky jak bílku, tak žloutku.

Přidáme pokrájené maso z polévky. A tady je ten začátek zpět. Věřte že v tomto množství dodá 150 až 200 gramů masa takovou sílu v chuti, že dík této a zahuštění a zelenině ani nepoznáte, že vývar byl kuřecí, nebo vepřový. Tedy ten ale nesmí být příliš kolagenový (kůže a nožky). Spíše jen ze žeber.

Mnoho slov pro nic zdálo by se. No ale věděli jste to s těmi vajíčky například? A hlavně, je to snadné. Já myslím, že moc. Je to chutné? Já se po ní můžu utlouct.

(ron)

Autor: Redakce

18.10.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Letní barokní scéna v Chrudimi
11

Barokní serenáty hrané nyní v Chrudimi mnoho uší neslyšelo

Pytel trávy za dva miliony asi není součástí povinné výbavy automobilu.

V kufru auta vezli pytel trávy. A nešlo o senoseč

Řidič po srážce s kamionem utrpěl četná zranění

Hlinsko - „Byla to taková morda, že kusy aut lítaly kolem,“ popisují svědci čtvrteční srážku osobního auta s kamionem, ke které došlo krátce před půl sedmou ráno na silnici mezi Hlinskem a Chlumem. Těžce zraněného řidiče odvezla sanitka do nemocnice.

Automatika zalarmovala hasiče a poté vypustila pěnu

Třemošnice - Profesionální hasiče ze Seče a dobrovolné z Třemošnice, Prachovic a Seče vyburcoval ve středu ve 21.18 poplach. Mělo hořet v dílně podniku ve Skoranově. I když vše nasvědčovalo tomu, že by mohlo jít o veliký požár, nakonec se vůbec nehasilo.

Hokejistům se přiblížil boj o dobu ledovou

Chrudim – Strojník zimního stadiónu v Chrudimi Petr Kulhánek ve vodním mlžném oparu stříká na betonovou plochu jednu vrstvu vody za druhou. Připravuje tak základní ledovou vrstvu pro nástup rolby, která se už po zbytek sezóny v hale bude o kvalitu ledu v Chrudimi starat.

KAM O VÍKENDU: Deník přináší pozvánku

Chrudimsko - Nevíte kam o víkendu vyrazit s rodinou či přáteli? Nechte si poradit v tradiční pozvánce Chrudimského deníku.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení