Historie stromu
V době, kdy došlo k vypálení obce Lidice, to byl mladý stromek, zasazený v roce 1940.
Ačkoliv Němci všechny ovocné stromy uprostřed obce vytrhali z kořenů, podařilo se této hrušni zasazené poblíž obecní studny přežít, ale jen proto, protože mu tlaková vlna, když rozstřelovali kostel, ulomila korunu. Pahýlu už pak nikdo nevěnoval pozornost. Jenomže hrušeň obrazila a po osvobození v roce 1945 měla už zase pěknou korunku. Návalek v místě lomu na kmeni je ale patrný dodnes.
Na jaře roku 2012 byly odebrány rouby z památné Lidické hrušně a naroubovány v genovém sadu v Tachově. Takto vznikla první dceřiná hrušeň, která se od května toho roku stala „Poslem naděje", který rozdává víru v přežití i takové apokalypsy, jako bylo vyhlazení Lidic.
www.lidice.cz

Ve slavnostním duchu budou Prosečtí žít i v neděli, kdy se ve 13 hodin uskuteční pietní akt k 71. výročí zastřelení partyzánů generála Svatoně a kapitána Sošky. Lidé se sejdou v parku, který je po těchto hrdinech pojmenován. Do Proseče zítra zavítá delegace z Lidic, za jejíž přítomnosti bude vysazena dceřiná sazenice památné Lidické hrušně, jediného ovocného stromu, který přežil vyhlazení Lidic 10. června 1942.

Akt svým vystoupením doprovodí pěvecké sbory dětí ze ZŠ a MŠ Proseč.

Ke kořenům Lidické hrušně bude vložena časová schránka uložená v nerezovém pouzdře.

„Obsahuje městské znaky a symboly, jako například kopie všech městských privilegií, pečetidel, jmenování městem, udělení městského praporu. Ve schránce jsou seznamy všech učitelů a žáků ve školním roce 2015/16, mince vydané v roce 2014 a 2015, originál záštity ministra obrany ČR Martina Stropnického nad touto akcí a poslední číslo Prosečského zpravodaje, která informuje o této akci," řekl starosta města Jan Macháček. (jm, ron)