„Pro návštěvníky budou zajímavé hodiny, které si truhlář udělal do vikýře a ukazovaly čas sousedům. Podobné hodiny s dřevěným mechanismem si vyvedl i dovnitř do světnice, kde měl ponk, a které sloužily rodině," uvedla vedoucí Souboru lidových staveb Vysočina Ilona Vojancová.

Nejstarší z Žejdlíků byl velmi zručný řemeslník a kutil. Vyrobil si nejrůznější nástroje na ulehčení práce jako dřevěný katr s klikou nebo pilu zvanou jednuška, jejichž pohon obstarávali rodinní příslušníci. Také jeho syn byl šikovný, pracoval i jako sekerník a vyráběl mlýnská kola a vybavení pro mlýny.

Rozebraný objekt byl ze Svratouchu přenesen nejdříve do Možděnice, kde jej památkáři uložili. Později bylo rozhodnuto, že bude znovu postaven ve skanzenu na Veselém Kopci. Tam před dvěma lety přibyla rovněž roubená kolářská dílna z 19. století.

Voňavé posvícení

Návštěvníky však do skanzenu přilákal i program samotného posvícení. Ve všech roubených objektech to při něm vonělo přípravou posvícenského pečiva, jež mohli někde lidé i ochutnat. Posvícenské speciality nabízela také Hospoda Na Vejměnku v areálu muzea.

Další příjemnou podzimní akcí na Veselém Koci bude rovněž již tradiční Bramborová sobota, která se uskuteční 3. října.(čtk, man)

O Veselém Kopci
Osada Veselý Kopec byla založena v první polovině 16. století, jako řada dalších sídel na Hlinecku zabydlujících lesní krajinu. Domov zde našli drobní rolníci, kteří si těžce zajišťovali základní obživu. Část roubených chaloupek původní osady postupem let zanikla, jiné zásadním způsobem změnily podobu. Na počátku 70. let 20. století začaly být do neporušené krajiny na Veselém Kopci přenášeny památky lidového stavitelství. Dnes ve skanzenu naleznete téměř třicet objektů, které dohromady tvoří osadu s volně rozptýlenou zástavbou. Zdejší expozice přinášejí svědectví o životě a práci drobných rolníků od první poloviny 19. století do poloviny 20. století.