Trasy závodů:

Trasa B: délka 68 km / převýšení 1589 m

Trasa C: délka 40 km / převýšení 715 m

Trasa D fitness jízda: délka 19 km / převýšení 294 m.

Junior Trophy v kategoriích 6 13 let (zvlášť žáci a žákyně), holky a kluci do 5 let, Hobby JT 6 9 a 10 13 let a odrážedla kluci a odrážedla holky.

Závod odstartuje v 11:30 hodin na Resselově náměstí a cyklisté jedoucí trasy B, C a D vyrazí směrem k Muzeu barokních soch, zatáčkou doprava a po krátkých schodech na Žižkovo náměstí. Odtud Širokými schody do Havlíčkovy ulice (jako jediný z celého seriálu Kolo pro život má Manitou tuto raritu sjezd schodů). Dále se jede přes ulici Palackého, železniční přejezd a poté kolem firmy Bramac na Vrcha. Zde závodníci všech tří kategorií vjíždí již do mimosilničního terénu směr Rabštejnská Lhota.

Na trasách B a C nebudou chybět občerstvovací stanice s iontovými nápoji, müsli tyčkami, tatrankami, salámy, sýry, hrozinkami, banány, melouny, pečivem, koláči, pitem, vodou a také s nezbytnou solí v případě křečí. Pokud závod budou provázet tropická vedra, bude zřízena občerstvovačka (vody, ionty) i na fitness trase.

Zajímavá místa pro fandící diváky jsou např. Lavor sjezd a výjezd k hájence u Smrkového Týnce. V Křižanovicích je to sjezd z Václaváku do Mezisvětí, u Klokočova potom trial přes kořeny do slušného kopce, brod přes Chrudimku asi 4 metry dlouhý s půl metrem vody, zajímavý bude i úsek od Klokočova pod Proseč u Seče nebo brutální výjezd do Cítkovského kopce pod Pohled.

Zde jsou přibližné časy průjezdu čela peletonu trasy B: Křižanovice kolem 12. hodiny, Spálava cca 12:30, Klokočov 13:15, Rtenín 13:30 13:50.

Připraveno je i několik změn na trasách maratonu, např. u trasy B okolo Spálavy po dohodě s CHKO Nasavrky bude vynechán úsek ze Spálavy do Žlabu nad Zboří a bude se objíždět krásným sjezdem, změna je také za Brodem pod Klokočovem směrem do kopců k Proseči u Seče. Zcela nová je Fitness jízda (trasa D) účastníci této kategorie se budou méně setkávat se závodníky z tras B a C a bude je čekat oproti loňsku větší převýšení a více lesních úseků.

Závod dětí se pojede tzv. pod korunami stromů trať vede v těsné blízkosti areálu Ploché dráhy a měří cca 1700 metrů. Je mírně členitá a dostatečně široká, takže se dá bez problému předjíždět téměř po celé délce. Pro mládež od deseti let je stejně jako vloni připraven krásný 50metrový úsek bike trial se sjezdíkem nakonec

„Chtěl bych určitě poděkovat všem za trpělivost při uzavírkách na silnicích, bez kterých se tento závod neobejde," říká hlavní organizátor Karel „Keňa" Jeníček. A divákům vzkazuje: „Přijďte fandit kromě výše popsaných míst na trase bude neméně zajímavý určitě i start na Resselově náměstí a dojezd na Ploché dráze," zve na závody širokou veřejnost. (dp)