Koho zpěv nalákal, ten mohl vyrazit na vánoční jarmark do slatiňanského zámku. Cestu ke šlechtickému sídlu lemovaly stánky se jmelím, perníky či drobnými dárky a na nádvoří vystupovali loutkáři a hudebníci ze Základní umělecké školy Slatiňany.

V sobotu bylo velmi chladno, a tak se našel jen málokdo, kdo by v rukou netřímal kouřící kelímek s čajem či svařákem. Návštěvníci mohli zajít i do kuchyně, kde kuchařky v kostýmech servírovaly kromě horkých nápojů i guláš.

Nejvíce však hosty lákal vánočně vyzdobený interiér, který se v sobotu otevřel po téměř měsíci intenzivních příprav a usilovného aranžování.

„Nejtěžší bylo zkoordinovat běžný nenávštěvnický provoz s výzdobou zámku. V salonu kněžny se mění tapety, v parku se stavělo oplocení dětského hospodářství nebo začala oprava vstupu do oratoře," říká slatiňanský kastelán Jaroslav Bušta.

Týdny příprav se však zúročily. Návštěvníci zaujatě procházeli Vánocemi dýchajícími pokoji, které byly plné jehličí, perníčků a ozdob.
Nádvoří bylo stále plné, a tak byl kastelán s návštěvností spokojený. „Počítám, že do večera zámkem projde tři sta návštěvníků. Jsem spokojený, není tu žádný stres a lidé se velmi dobře baví. Panuje tu taková klidná předvánoční atmosféra," dodává Jaroslav Bušta.

Slatiňanský zámek bude otevřený i příští týden, a to od 21. do 26. prosince.

O slavení Vánoc na šlechtických sídlech existuje celá řada svědectví. „Máme k dispozici třeba deník Aloise Auersperga, kde je podrobně popsáno, jak trávil Vánoce u svého strýce Františka Josefa ve Slatiňanech a na Žlebech," říká Jaroslav Bušta.

Do Čech se na svátky sjíždělo celé příbuzenstvo slatiňanského knížete a Vánoce se slavily nejprve na Žlebech, protože zámek pojal více lidí. Avšak slatiňanské sídlo mělo ústřední topení a splachovací toalety, proto začala šlechta slavit Vánoce zde.

LUKÁŠ VANÍČEK