Během pátečního večera ani jedno ze tří chrudimských muzeí nedodrželo otevírací dobu. Návštěvníci si mohli prohlížet vystavené exponáty až do jedenácté večer. V Chrudimi se totiž uskutečnila jedenáctá Muzejní noc. Kdo se jí zúčastnil, rozhodně nelitoval, protože ve všech budovách čekal pro malé i velké zájemce bohatý program.

Od Regionálního muzea v Chrudimi znělo po celý večer dunění kamenů, neboť zde začínala třídenní akce Geoparku Železné hory Kameny se valí na Chrudim. Zvuk kamenů byl vskutku slyšitelný, neboť před muzeem vystoupila kapela Rolling Stones Revival Band Brno, která přitáhla stovky posluchačů.

Pěkná dřina

Rytmická muzika provázela i návštěvníky uvnitř budovy muzea, kde si podle libosti procházeli otevřené výstavy o letectví či secesním umění. Připravené byly pro děti i zajímavé úkoly. Například muzejní archeolog Jan Musil ukryl do velké kádě s pískem železnou minci a na zájemcích bylo, aby ji detektorem kovů odhalili a poté jemně lopatkou odkryli.

U dvojice letušek pak bylo třeba přiřadit k historickým událostem popisující počátky letectví v Pardubickém kraji správná jména a fotografie.

Opravdové překvapení však čekalo ve druhém patře, kam do jedné z místností pracovníci muzea přestěhovali opukový lom u Přibylova. Tedy, přestěhovali jej pouze symbolicky, neboť na jednu stěnu nalepili velikou fotografii lomu a pod něj umístili již skutečné opukové kameny, několik stromků a roští, aby byl pohled na přírodu co nejvěrnější.

„Ani nechci pomyslet na to, kolik kilogramů kamení jsme sem ve dvou lidech nanosili. Měli jsme na to týden," poznamenává autorka Simona Vylíčilová.

Pohled na přibylovský lom je součástí nově otevřené výstavy Chrudim brána do Železných hor aneb Kameny se valí na Chrudim. Návštěvníci si zde mohu prohlédnout desítky drahokamů i hornin, které se v Železných horách nacházejí.

Starobylá atmosféra

Muzeum barokních soch v Chrudimi přeneslo všechny přítomné několik stovek let proti proudu času. Pohled na dřevěné a kamenné sochy podmalovávaly libé tóny loutny, kterou hladil Jaroslav Jung, Trubadúr z Kornélia. Na místě bývalého oltáře už stála připravená scéna, kde se odehrálo loutkové představení Jak Břetislav do Chrudimi se dostal.

Až k nebesům

Podtitul chrudimské Muzejní noci „Mezi nebem a zemí" dotáhlo do dokonalosti Muzeum loutkářských kultur, jehož expozicemi stoupali návštěvníci výš a výš, až se ocitli na vrcholku pětiposchoďově věže Mydlářovského domu a mohli odtud obdivovat pohled na Chrudim a posléze i hvězdy. Návštěvníků však bylo tolik, že uzounkým točitým schodištěm těsně před vrcholem museli procházet na etapy.

Zejména pro děti byla i zde připravená celá řada soutěží, mezi něž patřilo třeba hledání tří „krvavých čísel". Během prohlídky se návštěvníci seznámili i se třemi pověstmi souvisejícími s historií Mydlářovskému domu.

„Prošli jsme si všechna muzea a byl to moc hezký program. Líbilo se nám to," dodávají na cestě domů Radka a Uhlířová a Štěpán Kříž.