Před instalací regálů bylo třeba v depozitářích nejprve zvýšit nosnost podlah. „Vzhledem ke skeletové konstrukci objektu muselo být zpevnění provedeno zároveň ve dvou sousedících místnostech. Tím pádem došlo k zajištění přípravy pro další možnou vestavbu nových regálů," vysvětluje ředitel muzea Libor Aksler

Muzeum proto letos opět požádalo o dotace a uspělo u Pardubického kraje i Ministerstva kultury ČR. Spolu s příspěvkem z městské kasy tak muzeum získá dostatek financí, aby pořídilo další posuvné regály, kam se tentokrát přestěhuje depozitář přírodnin. Ten obsahuje sbírku archeologických nálezů, geologie a vycpanin.

„Doposud byly tyto vzácné věci uloženy ve skříních a zásuvkách pamatujících císaře Františka Josefa I.," poznamenává Libor Aksler s tím, že tyto skříně by se samy mohly stát exponáty muzea, kdyby nebyly napadeny dřevokazným hmyzem a poškozené od stěhování.

ŘEMESLNÁ SOBOTA

Spíše než na nové depozitáře se turisté mohou těšit už na tuto sobotu, kdy se ve Skutči uskuteční tradiční Řemeslná sobota.

V městském muzeu návštěvníci od 9 do 17 hodin zastihnou například ševce při pilné práci, který bude šít boty nejen za verpánkem, ale i na šlapacím stroji. Venkovní imitací kamenolomu se rozezní rachot pneumatické dlabačky i takzvané beranové štípačky – stroje, který láme žulové bloky jako perník.

Expozicí mohou turisté procházet podle svého gusta, nebo mohou využít komentovaných prohlídek, při kterých uvidí v chodu další provozuschopné exponáty muzea, jako je například vozík na svážné koleji, lanovka na vytahování kamene, jeřáb s vrátkem, rameno na leštění kamene nebo třídička štěrku.
Důležitou součástí provozu lomu byla vždy i kovárna, i na ni pořadatelé pamatovali a příchozí budou moci přihlížet ukázkám zpracování železa rozžhaveného ve výhni. Kovář pro práci použije nejen kovadlinu, ale také nový muzejní exponát – řemenem poháněný buchar Ajax 3.

SOCHAŘI I BOTASKY

Speciálně na Řemeslnou sobotu budou připraveny ukázky stabilních motorů a historických pojízdných elektromotorů. Fortel kamenosochařiny předvede sochař při vytváření kopie barokního anděla.

Od 13 hodin vystoupí pro děti i dospělé loutkové divadlo Kozlík s pohádkou Perníková chaloupka. Dětem bude patřit řada her, například sestavování botasek nebo netradiční formy šněrování.