Zimní plavání má v České republice propracovaný systém závodů, a ty choceňské v nich mají své místo více než čtyři desítky let. V letošní sezoně oběma z nich přálo počasí, nechybělo sluníčko a vyšší teploty, otužilci si na nich ale stýskali, že být lednové závody o týden dřív, to by se to mezi plujícím ledem teprve plavalo. „Samozřejmě když je venku -3 až -5 °C, nezbytná sněhová pokrývka a může být i sluníčko, tak to je teprve ta pravá idylka," přiznává mimo jiné v rozhovoru předseda oddílu JIŘÍ ŠEJNA.

Jiří Šejna.
Oddíl zimního plavání v Chocni funguje už přes čtyřicet let. Jaké byly jeho začátky?
Začátky byly těžké jako u každého sportu, který začíná. Sdělovaly se dojmy, sbíraly se poznatky a zkušenosti byly malé.

Jaká je současnost plaveckého oddílu? Máte na svém kontě úspěchy, na které jste opravdu pyšní?
V současné době má členská základna 25 členů z toho nyní devět aktivně plave. Choceňský oddíl pořádá dvě zimní soutěže, jedna se plave v prosinci a druhá v lednu. Mimo to jezdíme plavat soutěže od října do dubna po celé republice. Přes léto plaveme maratony.
V roce 1979/80 náš oddíl získal 3. místo v celostátních soutěžích z 34 hodnocených oddílů. V jednotlivcích máme jednoho mistra republiky a jednoho vicemistra v zimním plavání a jednoho mistra v dálkovém plavání.

Existují nějaké zásady, které musí zimní plavci dodržovat?
Otužovat se může každý zdravý člověk po zdravotní prohlídce. Plavat může od patnácti roků. Nejlepší je začít do 40 let, po 40 letech po důkladné lékařské prohlídce.
Zásad pro plavání v zimě je celá řada, například věnovat zvýšenou pozornost podchlazení, nezapomínat na to, že organismus se ve vodě podchladí rychleji. Čím nižší teplota, tím dochází k rychlejšímu podchlazení, osoby s nižší vrstvou podkožního tuku se podchladí rychleji, opouštět vodu, když je ještě dobrý pocit a mnoho dalších zásad.

Zimní plavání posiluje zdraví. Je ale pro každého?
Jak jsem zmínil, člověk může v zimě plavat od 15 let, tudíž žákovské kategorie v zimním plavání nejsou. S tou starší mládeží je to trochu problém, asi jako u každého sportu. Zimní plavání je tvrdý sport, tam plave každý za sebe.
V lednu se uskutečnil Zámecký okruh, plavali většinou zkušení plavci.

Vy sám jste také aktivní zimní plavec?
Já osobně jsem plaval v ledové vodě 22 let, poté se vyskytl zdravotní problém, který mi tento druh sportu nedovoluje provozovat.

Jaká je optimální teplota vody pro otužilce?
Optimální teplota vody pro trénovaného otužilce je každá od 6°C k 0,5°C. Samozřejmě když je venku -3 až -5 °C, nezbytná sněhová pokrývka a může být i sluníčko. Tak to je teprve ta pravá idylka.

Na webu máte fotografie plavců mezi plujícími krami ledu. Jak probíhá příprava na závody v teplotách hluboko pod bodem mrazu?
Příprava na plavání v zimě je svým způsobem jednoduchá. Od léta sprchovat každý den 2 – 3 minuty studenou vodou, mimo dní, kdy budu plavat, dvakrát až třikrát v týdnu v přírodě a důležitá zásada, když už je podzim, zima a voda dost studená – nechodit k vodě plavat sám.

Choceň je nejen na Orlickoústecku známá pořádáním prosincových a lednových závodů. Jak dlouho se takové závody pořádají a jak jste vůbec došli k tomu, že je budete pořádat?
Vloni v prosinci a letos v lednu jsme pořádali soutěže s pořadovým číslem 45. ročník. V sedmdesátých letech minulého století vznikaly oddíly po celé republice. V Chocni už bylo několik nadšených lidí pro tento sport v čele s Drážou Šedovou, pozdější zakladatelkou oddílu, která nejprve chodila v zimě plavat do řeky po večerech se svým synem, aby je nikdo neviděl. K nim se přidávali postupně další plavci. Tak vznikl ve stručnosti oddíl zimního plavání v Chocni.

Kalendář závodů v České republice je nabitý, který závod je však ten nejvěhlasnější?
Asi všem bude nejznámější plavání v Praze ve Vltavě u Národního divadla. Tam se sjíždí na druhý vánoční svátek na Štěpána otužilci nejenom z České republiky. Při soutěžích mají oddíly 100 až 150 plavců. V Praze měl pořádající oddíl účastnický rekord 339 plavců.

Jak si stojí v zimním plavání Česká republika mezi ostatními státy?
Jinde ve světě se lidé také otužují, známe to jistě z televize, Finsko, Rusko, Čína a tak dále. Tam se lidé domluví, sejdou se a namočí do vody, případně udělají několik plaveckých temp. Takto vypracované zimní plavání v podobě soutěží, jako je Český pohár, je ve světě opravdu unikátní.

Co radí choceňští otužilci? Otužilost je stav zlepšení či zvýšení odolnosti lidského organismu proti vlivům zevního prostředí, zejména jeho výkyvům. Je jí možno získat fyzikálními prostředky, zejména působením vzduchu, vody a slunečního záření. Otužování je vynikající preventivní činitel, zejména v boji proti těm nemocem, kde spolupůsobí chlad; proti běžným infekčním chorobám cest dýchacích, zánětům mandlí apod. Otužovacích procedur je též možno použít k získání zvýšené odolnosti u alergických chorob.
Otužování by mělo být nedílnou součástí naší životosprávy. Obecně lze říci, že otužovat se může každý zcela zdravý člověk. Pokud člověk trpí nějakou chorobou, je nutno se poradit s lékařem. Otužování vlastně začíná již v letních měsících.
Otužování je možné rozdělit do tří druhů:
- otužování sluncem – postupné prodlužování pobytu na slunci mimo polední hodiny, pochopitelně bez přehánění
- otužování vzduchem – cvičení v plavkách nejprve u otevřeného okna s prodlužováním délky cvičení s pozdějším prováděním stejných prvků klasické rozcvičky venku za každého počasí – pravidelně
- otužování vodou – toto otužování je nejintenzivnější. Voda totiž odnímá tělu teplotu čtyřiadvacetkrát rychleji než vzduch. Začínáme tedy již v létě a snažíme se prodlužovat co nejvíce délku pobytu ve vodě. Pravidelně bychom měli plavat 2x až 3x v týdnu za každého počasí.
Otužování má mít obdobné rysy jako sportovní trénink a ti, kteří se do této aktivity pustí, by měli dbát na postupnost a pravidelnost.
Zdroj: www.otuzilci-chocen.wz.cz