Stará vodárenská věž v Chrasti – Chrašicích byla včera po rekonstrukci slavnostně otevřena pro veřejnost. Stavba z roku 1662 se tak stala dalším lákadlem pro turisty a návštěvníky Chrasti.

Stavba představuje výraznou krajinnou dominantu, ale také jedinečnou ukázku historie vodárenské techniky. Základna věže, jež má jinak podobu komolého jehlanu, měří 4,5 krát 4,5 metru. Vrchol věže je zastřešen stanovou šindelovou střechou.

Výhled i poznání

„Unikátní stavba je součástí chrastecké naučné stezky," uvedla Martina Lacmanová. „Zajímavý ale bude nejen pohled na Chrašice a okolí shůry. Příchozí by mělo upoutat i osm panelů, na nichž se představuje historie věže i minulost vodárenství v našem regionu. Nechybějí tu informace z geologie ani různé schematické ilustrace a fotografie," doplňuje chrastecká starostka.

Tři sta padesát let

Věž v Chrašicích vznikla pro potřeby vodovodu do chrasteckého biskupského zámku, zásobovaného užitkovou vodou z mlýnského náhonu v údolí potoka Žejbro. Vodovod dal vystavět královéhradecký biskup Matouš Ferdinand z Bilenberga v roce 1662 rourmistrem Martinem Hirundou z Bělé pod Bezdězem.

Oprava věže přišla na 655 tisíc korun. Peníze poskytlo město, ale také Pardubický kraj, společnost VaK Chrudim, Vodárenská společnost Chrudim a další sponzoři.