Měl by dostat Jiří Kajínek od prezidenta milost? Hlasujte v anketě a pište do diskuze svoje názory!

Je pravděpodobné, že po zhotovení nové poštovní známky s portrétem nového českého prezidenta se jeho podobenka ocitne vedle Miloše Zemana. Muže, do kterého Kajínek dává velkou naději.

Stále se nevzdává myšlenky na svobodný život, za který bojuje prostřednictvím svých obhájců a mnoha dobrovolníků, kteří chodí za lidmi ochotnými podepsat arch se žádostí o udělení milosti pro odsouzeného na doživotí.

Mezi těmi, kteří s Jiřím Kajínkem na Třemošnicku udržují písemný styk, je Zdena Havelková. Za posledních dvanáct let již odeslala k rukám prezidenta České republiky přes 2000 podpisů s žádostí o udělení milosti.

Ta byla nejblíž začátkem roku, kdy Václav Klaus vyhlásil amnestii a v této souvislosti se hovořilo i o možném udělení milosti muži, který už dvě desítky let přesvědčuje justici o své nevině. Ale přišla striktní odpověď z Pražského hradu: Prezident republiky neshledal důvody.

„Jsem zklamán. Akt milosti si zřejmě vysvětlují jinak. Z jejich strany jsou to jen planá slova," napsal Kajínek v dopise zaslaném Zdeně Havelkové. A ta je přesvědčena, že po dvaceti letech by měl Jiří Kajínek mít nárok na zmírnění výkonu trestu.

V době prvního kola volby prezidenta slavil Jiří Kajínek 52 narozeniny. „Nechala jsem mu zahrát v rádiu písničku a poslala nějaké sladkosti," řekla Zdena Havelková.

Ve svém úsilí a podpoře rozhodně nehodlá polevovat. „Když Jiří nedostal akt milosti od Václava Klause, budu dál pokračovat ve sběru podpisů na udělení milosti od nového prezidenta republiky Miloše Zemana . Také mu napíšu osobní dopis," plánuje. 

ČTĚTE TAKÉ: Znovuobnovit proces s Kajínkem chce víc než 58 % lidí

PAVEL KALINA