Bubny, píšťaly, loutny i řinčení mečů se ozývá během sobotního dopoledne z Resselova náměstí v Chrudimi. U příležitosti 700. výročí narození Otce vlasti se tu koná skutečná hostina.

Stovky diváků se zatajeným dechem přihlížejí soubojům šermířů, poklepávají nohou do rytmu středověkých trubadúrů ze skupin Bakchus a Grál, nebo se baví sledováním loutkářů. Věra Říčařová a František Vítek na podiu představují starobylou loutkářskou techniku marionette a la planchete (loutky na prkénku), kterou si lze o kus dál také naživo vyzkoušet.

Zdroj: Youtube

A jelikož je to hostina i pro potěchu těla, zájemci si mohou smlsnout na připravených pochoutkách, které se jedly ve středověku.

JEDE KRÁL!

Odbijí desátá a císař Karel se svojí chotí Eliškou Pomořanskou vjíždí na náměstí. Římskoněmecký císař poté slavnostně předá město do rukou manželce, aby ji tak zajistil důstojný příjem peněz, až sám skoná. Opakují se tak události z roku 1363, kdy se Chrudim opět stala věnným městem českých královen.

Královský pár poté s velkým ohlasem korzuje po náměstí, neboť každý chce fotku s Otcem vlasti.

„Kostýmy jsme vytvářeli podle iluminací ze 14. století. Nejsou to přesné kopie, ale nějak takto se mohl Karel IV. oblékat. Byl to právě on, kdo mezi muži zavedl módu krátkých tunik, které nezakrývaly nohy," říká sám panovník, v běžném životě zván Alešem Sodomkou.

Zdroj: Youtube