Potkalo se na padesát druhů hub, možná i více. Nejhorší je, že média vysílají, co roste hřibů a jiných druhů a houbaři dělají nájezdy do lesů. Ale i přesto se pokaždé nechá něco nalézt.

Chtěl bych poprosit některé sváteční houbaře: nekopejte prosím do hub, které pokládáte za prašivky! Netrhejte houbu, kterou neznáte a pak ji doma musíte vyhodit anebo ji sníte a poté máte zažívací problémy. Za poslední týden monitoruji deset otrav houbami! Jeden pán sebral muchomůrku zelenou a spletl si ji s pýchavkou, to mi skutečně hlava nebere…

Zdroj: Youtube

Houby se najít dají a tudíž je kromě krupicové kaše a pudingu naše rodina najde úplně v každém jídle tedy občas i v té kaši. Vloni mi do ní při vaření spadlo pár usušených plátků hříbků a vnuk to řeší ještě letos.

Pokud už vás smaženice, řízky nebo bramboračka omrzejí, zavařte si čalamádu na zimu. Je skvělá na špagety, jako omáčka na maso apod.

Houbová čalamáda

Potřebujeme:

1 kg hub

600 g žluté papriky

450 g sladkého kečupu

450 g ostrého kečupu

200 g cibule

200 ml oleje

200 ml octa

2 lžíce soli

5 lžic cukru

Připravenou očištěnou a na kousky nakrájenou zeleninu krátce podusíme spolu s ostatními ingrediencemi kromě hub, stačí zhruba 5 minut.

Do směsi přidáme očištěné, na kostičky nakrájené houby a společně vše dusíme dalších 15 minut-

Horkou čalamádu plníme do připravených vyvařených sklenic, pevně zavíčkujeme a obrácené dnem vzhůru necháme vychladnout.

Jiří Laštůvka „Kudláček"

P.S. Druhým rokem u nás roste stročkovec kyjovitý, který několik desetiletí nerostl v celé republice. Opět vrací do našich lesů a jsem rád, že i do zdejších.