„Máme z toho velkou radost, je to pro nás významný den. Nevím, zda je to rekord v počtu porodů za čtyřiadvacet hodin v naší nemocnici, ale to číslo opravdu velké," říká primář gynekologicko porodnického oddělení chrudimské nemocnice Tomáš Pavlíček.

Personál porodnice zažil pořádnou pracovní honičku, mezi klasickými porody byly i ty, které musely být provedeny císařským řezem.

Miminek přibývá

Vloni se na svatého Valentýna narodilo pouze jedno miminko. Ale pro srovnání: od ledna do těchto dní spatřilo světlo světa v chrudimské porodnici o třiadvacet dětí víc, než v loňském roce.

Primář dětského oddělení David Kasal takové množství dětí narozených během čtyřiadvaceti hodin nepamatuje. „V průměru se u nás denně rodí tři nebo čtyři děti. Jedenáct je skutečně moc dětí najednou," usmívá se primář Kasal. „Máme ale velmi zkušený tým gynekologů a pediatrů, takže se to všechno v pohodě zvládlo," dodává.

Mezi valentýnskými dětmi jednoznačně vedou holčičky, kterých je celkem sedm. Bohužel se stalo, že jednu z nich matka po porodu opustila. „Po jeden a půl dni oznámila, že už tu nemůže být a odešla. Ani nám nenechala nebo nepřinesla pro dítě mateřské mléko," komentuje opuštění dítěte David Kasal.

Obdobně se zachovala matka děvčátka, které se narodilo vloni o Štědrém dni. Nakonec se pro své dítě vrátila a odvezla si ho domů.

Zdroj: Youtube