Na druhý stupeň Základní školy Dr. Peška v Husově ulici zavítali pedagogové ze tří fakult Univerzity Pardubice.

Program Věda a technika na dvorech škol se kvůli venkovním teplotám přestěhoval do tělocvičny, to však 240 žákům nebránilo v tom, aby poznávali plísně, zkoušeli chemické experimenty nebo ovládali roboty.

POHLED DO MIKROSVĚTA

„Připravili jsme si ukázky práce mikrobiologů, máme tu bakterie obsažené v potravinách a plísně," říká Marcela Pejchalová z chemicko-technologické fakulty a přitom ukazuje na uzavřené Petriho misky, jejichž obsah hraje všemi barvami. Žáci mikrobiologický svět studují mikroskopem nebo zkouší pipetování pomocí automatické pipety.

O kousek dál už na stole leží rozložená kolejnice. Děti chvíli zápolí s jejím upevněním na podkladnici, ale vylučovací metodou skládačku úspěšně dokončí.

Na druhé straně tělocvičny šustí peníze. Pedagogové z fakulty ekonomicko-správní tu zkouší žáky z finanční gramotnosti, a ti si hned vedle připomínají ochranné prvky proti padělání na bankovkách.

SVĚTLO UKÁŽE

„Máme jedny z nejlépe chráněných bankovek, ale lidé znají jen ty snadno padělatelné prvky. Ty, které nejdou prolomit, lidé neznají," říká Jiří Nožička z Dopravní fakulty Jana Pernera.

Opomínaným ochranným prvkem je například soutisková značka z každé strany bankovky je vidět polovina, která se proti světlu spojí do písmen ČR.

V pravém dolním rohu je skrytý obrazec, který se stane se viditelným tehdy, sklopíme-li bankovku ve výši očí do vodorovné polohy proti zdroji světla. Tím se objeví její nominální hodnota.

Ne všechny bankovky jsou však chráněné stejně. „Na české tisícikoruně je metalický okénkový proužek s mikrotextem, který lze vidět i pouhým okem v běžném světle třeba v obchodu," říká Jan Nožička a poté bere do ruky desetieurovku. Na ní je také metalický proužek, nicméně mikrotext nelze přečíst. Teprve když jej pedagog osvítí silným světlem, nominální hodnota skrytá v metalické barvě se ukáže.

„Nejvíc mě zaujala asi mikrobiologie," dodává na odchodu Jana Brejchová ze 7. C. Na výběr vysoké školy má ještě brzy, ale jak žákyně sama dodává, ukázky v tělocvičně byly inspirující.

Zdroj: Youtube