Tento významný německý psycholog a spisovatel se živě zajímá o historii své rodiny a vystupuje s tímto tématem v západních médiích. Zájem o Proseč, která v osudech rodiny bratrů Mannových hrála významnou roli, je proto nabíledni.

„Zajímalo ho, co se zde událo, jaký to mělo průběh a všech okolnosti. Máme tyto informace k dispozici, a to materiály z jednání zastupitelstva a vyprávění účastníků. Výhodou je, že většinu dokumentů máme v angličtině, takže vzhledem k tomu, že Frido Mann umí anglicky a německy, nebyl pro něj problém si je pročíst," vysvětluje prosečský starosta Jan Macháček.

Materiály poskytl čestný občan Proseče a iniciátor udělení domovského práva rodině Mannových Rudolf Fleischmann, který je sepsal během svého působení v Anglii, když tam po druhé světové válce přednášel na tamních univerzitách.

Bude pomník?

Během návštěvy přišla řeč i na budoucí spolupráci. Příští rok totiž bude v tomto ohledu významný. Thomas Mann se narodil v roce 1875 a zemřel 1955, takže v následujícím roce 2015 se bude slavit kulaté výročí narození i smrti tohoto významného spisovatele. „Pro naše město to bude skvělá příležitost jej obyvatelům opět připomenout a uctít jeho památku," říká Jiří Macháček.

Konkrétní podoby oslav už budou mít v kompetenci noví zastupitelé, ale už nyní se uvažuje o možném pomníku a festivalu. Frido Mann přislíbil, že se oslav zúčastní.

„Proseč by ráda navázala partnerství s městem Lübeck, kde se Thomas Mann narodil. Zatím je to příliš čerstvé. Tato možnost existuje a Frido Mann slíbil pomoc a budoucí spolupráci," dodává Jan Macháček.

Touto cestou by chtěla navázat partnerství se školou v Německu nebo Švýcarsku i Základní škola Proseč. „Ideální by bylo, kdyby se nám podařilo nastartovat výměnné pobyty, ale pro začátek by stačilo začít spolu komunikovat, aby si žáci dopisovali mezi sebou a učitelský sbor vyměňoval zkušenosti," říká ředitel prosečské základní školy Josef Roušar. (lv)