Součet vodného a stočného tak zůstane pro všechny odběratele na úrovni 75,39 Kč a roční paušál souhrnně placeného vodného a stočného bude pro nejmenší vodoměry nadále činit 2001 Kč (ceny s DPH).

Podle slov Romana Peška, ředitele Vodárenské společnosti Chrudim, jež vodovodní infrastrukturu provozuje, je příčinou stabilizace cen hlavně další zlepšování kontrolní činnosti firmy.

Graf neříká vše

Vodaři sice ukázali graf, z něhož plyne, že se spotřeba zvedla o 25 tisíc krychlových metrů, věci se však mají trochu jinak. Do křivky se jen podařilo zanést reálnější čísla a v celkové bilanci se objevuje stále víc dříve chytračících odběratelů.

„Jde o ty, kteří mají kromě naší přípojky i vlastní zdroj studniční vody. Tato voda ale nakonec stejně protéká naší kanalizací a tak ji vlastně čistíme na náklady většiny poctivých odběratelů," dodal Roman Pešek.

Zbytečně se nepřou

Od dob, kdy byla zavedena tzv. paušální platba za vodoměr, se takto vodařům podařilo odhalit na 400 odběratelů. Většina z nich teď už platí.

„Známe metody, jak takové lidi odhalit. Víme-li, že jde o adresu, kde někdo trvale žije, u domu má veřejnou kanalizaci a přesto vykazuje roční odběr ve výši jen několika krychlových metrů, oslovíme jej dopisem. Ve spolupráci s vodoprávním úřadem pak můžeme takového obyvatele rovněž vyzvat, aby doložil, jak nakládá s odpadními vodami," dodal Roman Pešek. Podle něj se ale lidé obvykle dál zbytečně nepřou a za službu skutečně začínají platit.

Nula na konci

Příznivě zapůsobí i to, že stát nepřijde v roce 2014 s překvapením v podobě dalšího zvýšení DPH. „Cena surové vody ke zpracování sice vzroste, ale tento negativní dopad se podaří vyrovnat snížením ceny elektrické energie," předpokládá finanční ředitelka VS Chrudim Jaroslava Hradová.