Vodopád dopisů

Stejně jako jednotlivci se snaží ušetřit i některé firmy. Tady už jde v mnoha případech o větší peníze.

Dobře to ví i provozovatel vodovodní a kanalizační sítě, kterým je na většině území okresu Vodárenská společnost Chrudim. Za neoprávněné vypouštění odpadních vod vyfakturovala od ledna do dnešního dne už desetitisíce korun. Společnost teď postupně kontaktuje v dosahu veřejné kanalizace všechny podnikatelské subjekty i fyzické osoby bez uzavřené smlouvy na stočné s cílem zjistit, jakým způsobem likvidují odpadní vody ze svých nemovitostí.

Vodaři už poslali domácnostem přibližně 350 dopisů a písemně oslovili rovněž 55 firem. „Z obeslaných domácností jich zhruba stovka přiznala, že jsou napojeny na kanalizaci. Zbytek nám vyplnil přiložené čestné prohlášení, že mají bezodtokové jímky nebo septik s trativodem," vysvětluje referentka Ilona Machačová z Vodárenské společnosti Chrudim. Vodaři zároveň v dopise uvedli ochrannou lhůtu, do které mohli zákazníci přijít a nahlásit změny bez postihu.

Poctivci doplácejí

Na výzvu z obchodního oddělení mnozí nereagovali. Pracovníci z provozu Chrudim proto začátkem tohoto týdne zkontrolovali některá odběrná místa. Tou například zjistili, že jeden z bytových domů ve městě byl napojen na kanalizaci pro veřejnou potřebu bez uzavřené smlouvy o odvádění odpadních vod.

„Rozhodli jsme se postupovat podle občanského zákoníku. Pokud někomu poskytneme službu, což je v tomto konkrétním případě zcela prokazatelné, tak za tuto službu musí být provedena úhrada," říká ředitel Vodárenské společnosti Chrudim Roman Pešek.

Odhalených případů přibývá. „V následujících měsících se zaměříme i na nemovitosti s vlastním individuálním zdrojem vody, ze kterých je odpadní voda vypouštěna do kanalizace pro veřejnou potřebu," bere si opět slovo referentka Ilona Machačová.

„Věříme, že tímto postupem snížíme tlak na růst ceny stočného pro řádné odběratele, kteří nyní na neplatiče doplácejí," uzavírá ředitel Roman Pešek.