Voda stékající z polí po prudkých víkendových lijácích dvakrát zaplavila část sídliště Na Šancích v Chrudimi. Paneláky v Hradištní ulici měly ve sklepích zhruba metr vody. Záplava po několika hodinách opadla a dobrovolní hasiči z Chrudimi a Topole spolu s Technickými službami Chrudim včera odklízeli bahno, čistili kanalizaci a čerpali vodu ze sklepů.

Náhlá povodeň znovu oživila dlouholetý problém sídliště Na Šancích. Kritice čelí především vedení města a zemědělci, kteří na okolní pole zaseli kukuřici. Nezpevněnou půdu tak voda snáz protekla a zaplavila ulice.

„Část vody přitekla i z jednoho našeho půdního bloku. Dále voda pochází ze samotného sídliště a z polí, která naše společnost neobhospodařuje, a ze zpevněných ploch nového obchvatu (a parkoviště strojů, které na něm pracují). Na půdním bloku, který se nachází jižně od sídliště Šance a který obhospodařuje naše společnost, není žádné omezení z hlediska osevu. Při takovém množství srážek, jaké spadlo v dané lokalitě o tomto víkendu, by odtoku vody nezabránila žádná plodina. Naše společnost odmítá spojování uvedené lokální záplavy se svým jménem, když působících příčin bylo zjevně více a všechny ležely mimo odpovědnost naší společnosti," uvedl Tomáš Nechvíle, předseda představenstva společnosti Oseva Agri Chrudim.

Problém jako takový však vznikl už při samotném projektování sídliště Na Šancích. Na tomto místě totiž původně stál rybník! „Kdyby někdy někdo prověřil geomorfologickou a geologickou situaci, která tam je, nikdy by tam domy nepostavil," říká chrudimský starosta Petr Řezníček a pokračuje: „Tento problém řešit chceme, ale právě teď, ani ne dvanáct hodin po opadnutí vody, nemohu navrhovat nic konkrétního. Je to otázka pro vodohospodáře," dodal včera starosta.

Jedním z možných řešení je vybudování suchého polderu, který by zadržel vodu tekoucí z promáčených polí. Tento projekt však ztroskotal na nechuti vlastníků pozemků svoji půdu prodat městu.

„Možná by stačilo zrekonstruovat stávající kanalizaci v Malecké ulici nebo upravit niveletu silnice, stačí jen chtít," navrhuje další možnost chrudimský zastupitel František Pilný (ANO 2011).