Příští týden uplyne 20 let od chvíle, kdy bylo slavnostně otevřeno koupaliště ve Skutči. Areál s neokoukaným tobogánem tehdy dlouho působil jako zjevení a přitahoval například i lidi ze vzdálenější Chrudimě.

Rekordní návštěvy z 90. let už jsou minulostí. „Je to i tím, že dnes má daleko víc lidí svůj bazén přímo u domu," vysvětluje Tomáš Kopecký, ředitel Městských sportovišť Skuteč. I tak se však mohou ve Skutči pochlubit docela pěknými čísly, vždyť v uplynulých sedmi letech navštívilo plovárnu pokaždé během sezóny zhruba 12 až 20 tisíc lidí. V roce 2014 sice přišlo jen něco přes 10 tisíc lidí, ale vloni už to zase bylo bezmála 24 tisíc návštěvníků. „Zásadní roli hraje samozřejmě počasí a všichni si ještě vybavujeme, jaká vedra vloni panovala," konstatuje Tomáš Kopecký.

Předností skutečského koupaliště je velikost vodní plochy o rozměrech 50 x 30 metrů, která umožňuje kvalitní kondiční plavání. Návštěvníky táhne do Skutče i krásně modrá a čistá voda. Přičiňuje se o ni též způsob filtrace, na které se podílí směs rozemletých mořských korýšů a řas.

Důležitá je samozřejmě i práce obsluhy strojovny. „Provoz koupaliště zajišťují v sezóně tři strojníci, kteří se přípravě provozu koupaliště věnují již od konce března. Dále tu pracuje i sedm plavčíků a sedm pomocných plavčíků," vyjmenovává ředitel městských sportovišť ty, kteří mají na bezchybném průběhu sezóny největší zásluhu.

POMALU, ALE DŮKLADNĚ

Náplň práce obsluhy strojovny je velmi rozmanitá. Spočívá v obsluze a kontrole funkce filtrů a přístrojů na dávkování přípravků na úpravu parametrů vody. „Proces čištění ve zkratce probíhá takto: Voda z koupaliště proudí přelivnými žlábky přes systém sít, které zadrží hrubé nečistoty, do nádrže pod strojovnou. Odtud je čerpadly hnána do nerezových předfiltrů a odtud přes hlavní filtry, naplněné již zmíněnou směsí rozemletých mořských řas a korýšů, se vrací do bazénu," říká Tomáš Kopecký.

„Směs korýšů a řas pro závěrečnou filtraci se podobá hrubšímu cementu. Je to hmota využívaná i v potravinářském čištění. Ve srovnání s pískovými filtry, které mají na většině ostatních plováren a bazénů, je toto čištění o něco dražší a pomalejší, jenže je také kvalitnější. Náplň měníme jednou za dva týdny a za sezónu spotřebujeme podle návštěvnosti 200 až 300 kilogramů směsi. Dodává nám ji stejná italská firma, od které máme i filtry. Jsme spokojeni, protože i když se v napuštěném bazénu nachází téměř 2000 metrů krychlových metrů vody, neměli jsme nikdy sebemenší problém s její kvalitou a čistotou," dodal Tomáš Kopecký.

Úprava vody však filtrací nekončí. Samozřejmostí je i přidávání dezinfekčního přípravku na bázi chlornanu sodného, regulována je též kyselost vody a přimícháván je i přípravek algicid modrý. To vše pak dává vyčištěné vodě ve skutečském bazénu její modrolesklou barvu.

DOČKÁ SE I HŘIŠTĚ

Problém představují poměrně významné ztráty vody z bazénu. Ty jsou podle ředitele dány nejen přirozeným odparem, ale také různými netěsnostmi. Ty největší proto byly ještě před letošní sezónou opraveny.

Na příští rok je pro koupaliště plánována generální oprava koryta tobogánu a skluzavky a Skutečští chtějí vyměnit i zastaralé herní prvky na dětském hřišti. Mezi plány nechybí ani stavba nové budovy kiosku s občerstvením.

Lenka Frídlová, Marek Nečina