Boccia je hra speciálně vytvořená pro osoby s těmi nejtěžšími druhy pohybového handicapu. Vychází z petanque a v jedné ze čtyř zdravotních tříd zápasí i sportovci, kteří nemohou míček sami odhodit. Ke hře mají asistenta, ten jim nastavuje pomůcku-rampičku, po níž hráč míčky do hřiště vypouští jako po skluzavce.

Turnaj Evropského poháru Regional Open Poznaň je první bodovanou akcí do světového žebříčku a pro sportovce z ČR znamená start do nového čtyřletého paralmypijského cyklu, který bude gradovat k možnému startu na paralympijských hrách 2020 v Tokiu.

„Před odjezdem do Polska mi Adam řekl: Chci si to užít! Nevím, co mne čeká a jsem z toho nervózní, ale hlavně se těším.“ uvedl Jaroslav Hantl, hlavní trenér boccii v TJ Léčebna Košumberk.

Adam Peška zvítězil v základní skupině, prošel třemi vyřazovacími koly a až v zápase o zlato podlehl domácímu reprezentantovi Damianu Iskrzyckemu. „Věřili jsme, že má na to se ctí reprezentovat. Cíl byl získat zkušenosti a něco uhrát. Stříbro je daleko za očekáváním! Pro nás je vítěz! On i jeho maminka Iva, která mu při hře asistuje.“ zakončil Hantl. (tz, ron)