Klání není určené jen pro tuzemce, do Podhořan zavítají i posádky z Německa, Polska, a Ruska.

„Piloti při soutěži předvádějí použití vrtulníků při záchraně lidského života. Další zajímavostí je, že na rozdíl od ostatních leteckých sportů se veškeré soutěžní disciplíny létají ve vyhrazeném prostoru a v malé výšce, přímo před zraky diváků," řekl spoluorganizátor klání Andy Migus. „Druhý ročník je pro nás velkou výzvou a to jak s ohledem na množství přihlášených posádek ze zahraničí, tak i na použití moderních technologií – chystáme přenos on-line přes internet," dodává Andy Migus.

Všechny disciplíny soutěže jsou odvozeny od letecké záchrany lidí. Součástí mistrovství je několik divácky atraktivních disciplín. Například navigační let simuluje pátrací akci v omezeném prostoru a čase. Piloti vrtulníků ukážou svou přesnost visení stroje, které ukazuje jejich schopnost udržet směr a výšku letu. Budou se trefovat gumovým lodním nárazníkem do sudu, což lze v praxi nahradit hašením lesních požárů a záchranou lidí z výškových budov nebo při povodních.

Stroje poletí i slalom s kbelíkem naplněným vodou mezi brankami a diváci se mohou těšit i na volný styl. Letos je to otevření lahvového piva a jeho přenesení ke stolku poroty.