Soutěžící pocházejí z Podlažic, Bítovan, Zaječic, Chrasti, Markovic, Chrudimi a Vysoké u Holic. Na začátku všichni fasují od pořadatelů stejný základ – hovězí maso a bílou cibuli, k tomu dostanou i kotlík a dřevo. Zbylé ingredience si vezou vlastní.

VLASTNÍ INVENCE

Oslovení kuchaři však přísady do jejich guláše zarytě tají. „Základem je hovězí maso a cibule. Čím víc, tím líp. Zbytek už je tajný," říká například David Dvořák z Bítovan, který kotlíkový guláš vaří vůbec poprvé.

Cibule škvíří na dně kotlíku a její vůně se mísí s kouřem ohně. Horečnatá práce u krájení ustává, nyní je třeba hlavně míchat, dusit, hlídat a dochucovat.
Většina týmů oblékla nějaký dres. Jsou to třeba modré klobouky, trika s potiskem, markovičtí reprezentanti dokonce spojili své odění s vařeným produktem. „Děláme staročeský guláš," vysvětluje kuchař, který se představuje jako Praotec Čech. Od stanu mu přizvukují ještě Bivoj a Přemysl Oráč.

Jak krojovaní soutěžící vysvětlují, základem jejich guláše je hodně papriky. „Maďarský, segedín… to máte jedno. Každý guláš je dobrý, když je jedlý," usmívá se Praotec a vrací se k míchání.

FEŠNÍ KUCHAŘI

Na vzhled vsadili i chrastečtí Ušáci. Ti se hodili do gala a guláš vaří v tričkách s potiskem připomínající smoking i s motýlkem. „Žádný zlepšovák na chuť nemáme, základ je maso a cibule. Sázíme na naše estetické vystupování," dodává za kuchaře z Chrasti jejich vedoucí.

S výběrem toho nejlepšího guláše pomáhají sami návštěvníci. Za poplatek si koupí misku a ochutnávají. První cenu – putovní Zaječický kotlík vyhrává kuchařský tým z Bítovan. Stříbro berou chrudimští Hejkalovci a o třetí příčku se dělí soutěžící z Chrasti a zaječic.