Na vojenském letišti v Chrudimi vládl v pondělí ráno organizovaný ruch a shon. V úhledných řadách tu stojí terénní vozidla Kajman, náklaďáky s kontejnery a mezi nimi i několik čtyřkolek. Vojáci ze 43. výsadkového praporu Chrudim už čekají jen na povel. Někteří ještě v rychlosti posvačí a po půl deváté už vozidla postupně opouštějí letiště a jedou na Pardubice.

Z Chrudimi se k pardubickému nádraží takto přesunula první část expedice na mezinárodní cvičení Noble Jump do základny Žagaň v západním Polsku.

„Hlavním účelem je nacvičit si nájezd a nasazení do prostoru cizího státu a také schopnost cizího státu přijmout tuto pomoc," vysvětlil velitel 43. výsadkového praporu podplukovník Robert Dziak.

Část spojeneckých sil proto do Polska přijede vlakem, část po silnici a některé jednotky přiletí letadlem. To se například týká druhé poloviny chrudimských výsadkářů. Ti odletí z pardubického letiště v pátek.

Různé úkoly

Cvičení Noble Jump skončí 20. května, do té doby čeká na vojáky nácvik mnoha bojových akcí. „Seskok není plánovaný, ale ničemu se nebráníme," poznamenává s úsměvem podplukovník Dziak.

Vojáky čeká osmnáctihodinová cesta, ale nudit se nebudou. „Není to poprvé, co někam vyjíždíme v rámci cvičení, tak vojáci jsou schopní najít si zábavu bez problémů. Někdo si otevře knížku, jiný pustí hudbu," doplnil ještě velitel transportu Jiří Jun, podle nějž příprava vozidel a materiálu trvala zhruba týden.

Začal Airborne Triathlon

V pondělí však na chrudimském vojenském letišti začal také třídenní Airborne Triathlon Nikolaje Martynova. Je to soutěž, ve které vojáci prověřují naplno své schopnosti. V první části skáčou padákem ze 400 metrů a musí se trefit co nejblíže středu obdélníku o rozměru 100x250 metrů. Poté bude následovat střelba na cíl a překážková dráha.

Výsadkářského triatlonu se účastní vojáci z Polska, USA a různých jednotek Armády ČR. Odjezd 150 chrudimských výsadkářů však soutěž nijak neovlivní. „Jsme vždy schopní splnit všechny úkoly," dodává podplukovník Dziak.