„Na opraveném náměstí ty tmavé, ale i všemi barvami hrající olejové skvrny opravdu nevypadají pěkně. Navíc se na ně postupně chytá další špína a prach. Po několika dotazech v různých jiných sídlech jsem zjistila, že existují vhodné technologie, jak takové skvrny odstranit. Požádali jsme tedy hospodářský odbor města, aby zjistil, jaké jsou možnosti, a tuto neděli 29. července se čištění poprvé uskuteční. Skvrny zatím nejsou tak velké a chceme tím zabránit i jejich dalšímu plošnému rozšiřování,“ vysvětluje chrastecká starostka Martina Lacmanová. Na čištění je v rozpočtu město vyhrazeno 25 tisíc korun.

Během práce nebudou smět v neděli na náměstí v Chrasti od sedmi hodin ráno parkovat žádná auta. Do 11 hodin bude umožněno parkování vozidel na parkovišti před Jednotou a po celý den bude možné využít parkovací místa na části bývalé tržnice.

„Uvidíme, zda čištění přinese kýžený výsledek. Pokud ano, v dalších letech je kdykoliv podle potřeby zopakujeme,“ uzavírá chrastecká starostka.

S olejovou mastnotou na vozovkách mají své zkušenosti také v Chrudimi. „Provádíme ale takové čištění jen na nejvíce exponovaných místech, typicky třeba na parkovacích stáních v ulici Čs. armády, která se táhne podél autobusového i vlakového nádraží,“ připomněl ředitel Technických služeb Chrudim Zdeněk Kolář.

Ne vždy a ne všude však proběhne čištění podle očekávání. Záleží totiž i na druhu dlažby. Nepříjemnou zkušenost tak učinili v Pardubicích, kde boj se špinavou dlažbou na třídě Míru město prohrálo. Skvrny byly tak odolné, že je nešlo dokonale odstranit.

Ilustrační fotografie
Chrudim modernizuje počítačové učebny a laboratoře ve školách