V diskuzi na sociální síti se objevil i názor, že by kruhová křižovatka zbrzdila provoz a způsobila na frekventované silnici I. třídy kolony aut, avšak volání po „kruháči" tu převládá.

„Smutné, smutné, smutné, snad ŘSD zareaguje rychleji, než statistika nehod bude mluvit ještě hůř," vyjádřil své přání také heřmanoměstecký starosta Josef Kozel. „O tom, aby byla křižovatka dobře průjezdná a zároveň bezpečná, jednáme již druhým rokem jak s ŘSD, tak s krajem, protože jde o křížení státní a krajské silnice. Kruhová křižovatka by tyto požadavky splňovala nejlépe," doplnil starosta.

Výstavbu kruhové křižovatky podpořil při nedávné návštěvě Heřmanova Městce i hejtman kraje Martin Netolický. „Vzhledem k tomu, že křižovatka je velmi široká, vyžádala by si stavba jen minimální zásahy, a proto považuji její vybudování za poměrně jednoduché a finančně únosné řešení," uvedl hejtman.

Vedoucí provozního úseku Správy ŘSD Pardubice Jiří Hostaša včera Deníku potvrdil, že ŘSD se věcí zabývá. „Zadali jsme již studii na odlišná variantní řešení. Buď na zřízení okružní křižovatky, nebo na stavební úpravy té stávající průsečné," sdělil Jiří Hostaša.

Nic neobvyklého

Nehody nejsou na křižovatce u Nového Dvora žádnou vzácností. "Letos tu došlo k jedné dopravní nehodě, při které byly lehce zraněny tři osoby a byla způsobena hmotná škoda ve výši 310 tisíc korun. Vloni došlo na stejném místě ke dvěma dopravním nehodám s celkovou hmotnou škodou 175 tisíc korun a lehce tu zraněn jeden člověk," uvádí stručnou statistku posledních let chrudimský policejní mluvčí Jiří Tesař.