Podle manažera geoparku Jana Doucka zmizelo celkem pět fotografií z těch, které byly vystaveny na Žižkově náměstí a pod Myší dírou. „Na jednu stranu jsme rádi, že se snímky někomu natolik líbily, že si je snad pověsí doma na zeď.

Na druhou stranu je to sobecké, protože tyhle fotky už neuvidí nikdo jiný,“ říká Jan Doucek. Vystavovatelé mají nicméně v záloze několik fotografií z dalších lokalit, jimiž postupně zaplnili prázdnotou zející místa.

Tisk fotky na podložce o rozměrech 60 x 80 centimetrů není ani v jednoduchém provedení levnou záležitostí, neboť vychází na zhruba 300 až 400 Kč. Vystavovatelé by proto byli rádi, kdyby se alespoň některé fotografie vrátily. Na stojany, kde řádili zloději, proto vyvěsili výzvu: „Dáváme vám možnost, jak vše napravit a fotografie vrátit na původní místo do konce září. Při přesunu fotek jste si asi nevšimli kamerového systému, který v případě nevrácení fotek budeme nuceni použít,“ stojí v textu výzvy.

Vrchní strážník chrudimské městské policie Lukáš Dvořák potvrzuje, že zjištění pachatelů těchto nebo podobných drobných krádeží by nemuselo být až tak složité. „Dohledávání událostí, k nimž došlo bez bližšího časového určení, například v období tří týdnů, by samozřejmě bylo poněkud problematické. Pokud nám ale oznamovatel sdělí rozumné časové rozmezí, v němž mělo k ohlašovaným činům dojít, pak jsme skutečně schopni leccos na záznamech dohledat,“ ujišťuje vrchní strážník.