VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Žáci chrudimské školy v Brně zazářili

Chrudim – Žáci chrudimské SOŠ a SOU obchodu a služeb se zúčastnili soutěže Gastro Junior Brno – Bidvest Cup 2016, která se konala ve dnech 14. – 16. ledna na Brněnském výstavišti.

19.1.2016
SDÍLEJ:
Fotogalerie
3 fotografie

Chrudimští studenti v Brně zazářili. Foto: Petra Tatíčková

Soutěžilo se v oborech kuchař, číšník a cukrář. „Nutno říci, že s obrovským úspěchem," uvedl ředitel školy Jaroslav Kořínek. „Soutěž je pořádána jako mezinárodní mistrovství České republiky a v celkovém hodnocení družstvo naší školy získalo 3. místo v absolutním všech zúčastněných škol!," doplnil ředitel.

Za obor kuchař se soutěže zúčastnil žák Daniel Horák ze 4. ročníku oboru Gastronomie, který z vylosovaných tajných surovin připravoval v časovém limitu 45 minut čtyři porce hlavního chodu pod názvem ,,Pečená kachní prsa a Foie gras na kořenové zelenině, provoněné pomerančem, doplněné kozím sýrem s brambory a omáčkou demi – glass". Za profesionálně odvedenou práci získal Daniel zaslouženě zlaté ocenění. „Popasoval se s úkolem opravdu se ctí, jelikož Foie gras je velmi křehká a finančně nákladná surovina, se kterou se žáci velmi zřídka setkávají. Pro Daniela bylo toto 'setkání' skutečně první.

Za obor číšník předvedl své dovednosti žák Petr Ječmínek ze 4. ročníku oboru Gastronomie, který připravoval tradičním způsobem 'Matcha tea' a jako doplněk flamboval kaki. Petr si za splnění soutěžního úkolu vybojoval krásné stříbrné ocenění.

V oboru cukrář soutěžila žákyně Diana Šnajdrová z 2. ročníku, která po vylosování surovin z tajného koše připravovala recepturu na čtyři porce moučníku, který posléze vyhotovila v časovém limitu 45 minut. Za moučník s názvem ,,Čokoládový fondant s malinovou omáčkou, doplněný křehkým lístkem s creme fresh náplní a piniovou hrudkou" si Diana vybojovala stříbrné ocenění.

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště obchodu a služeb Chrudim pořádá tento pátek od 14 do 18 hodin Den otevřených dveří. Kdo se tedy chce stát kuchařem či cukrářem, může se přijít podívat na ty, kteří už oboru leccos umějí.

Autor: Marek Nečina

19.1.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Mlékárna. Ilustrační foto.

Kraj podporuje budoucí mlékaře

Požáry.
11

Hasiči bojovali se dvěma lesními požáry

Ski centra v kraji chystají novinky

Pardubický kraj – Skicentra v Pardubickém kraji už mají plány na vylepšení svých areálů pro další sezonu. Chystají i novinky na léto. Letošní lyžařská sezona se jim vydařila.

Město dělilo dotaci na opravy památek

Chrudim – Zastupitelstvo města Chrudim rozhodlo o rozdělení státního příspěvku, který je městu poskytován z Programu regenerace městských památkových zón a městských památkových rezervací.

Úřad zaplnili "mrtvolami". Upozornili tak na chvaletickou elektrárnu

Pardubice/Chvaletice – Zaměstnanci krajského úřadu narazili včera cestou do práce na nečekanou překážku. Ve vestibulu bývalé reálky, kde úředníci sídlí, museli překračovat „mrtvoly" u kouřící makety chvaletické elektrárny. Konal se zde totiž společný happening spolku Zastavme elektrárnu Chvaletice a hnutí Limity jsme my.

Výstavu oživí dnešní přednáška

Chrudim – Přednáškou nazvanou „Z deníku porodní babičky" dnes pokračuje cyklus doprovodných akcí připravených Regionálním muzeem v Chrudimi v rámci aktuálně probíhající výstavy „Od košilky k rubáši aneb Narození a smrt v české lidové kultuře".

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies