VYBERTE SI REGION

Žáci chrudimské školy v Brně zazářili

Chrudim – Žáci chrudimské SOŠ a SOU obchodu a služeb se zúčastnili soutěže Gastro Junior Brno – Bidvest Cup 2016, která se konala ve dnech 14. – 16. ledna na Brněnském výstavišti.

19.1.2016
SDÍLEJ:

Chrudimští studenti v Brně zazářili. Foto: Petra Tatíčková

Soutěžilo se v oborech kuchař, číšník a cukrář. „Nutno říci, že s obrovským úspěchem," uvedl ředitel školy Jaroslav Kořínek. „Soutěž je pořádána jako mezinárodní mistrovství České republiky a v celkovém hodnocení družstvo naší školy získalo 3. místo v absolutním všech zúčastněných škol!," doplnil ředitel.

Za obor kuchař se soutěže zúčastnil žák Daniel Horák ze 4. ročníku oboru Gastronomie, který z vylosovaných tajných surovin připravoval v časovém limitu 45 minut čtyři porce hlavního chodu pod názvem ,,Pečená kachní prsa a Foie gras na kořenové zelenině, provoněné pomerančem, doplněné kozím sýrem s brambory a omáčkou demi – glass". Za profesionálně odvedenou práci získal Daniel zaslouženě zlaté ocenění. „Popasoval se s úkolem opravdu se ctí, jelikož Foie gras je velmi křehká a finančně nákladná surovina, se kterou se žáci velmi zřídka setkávají. Pro Daniela bylo toto 'setkání' skutečně první.

Za obor číšník předvedl své dovednosti žák Petr Ječmínek ze 4. ročníku oboru Gastronomie, který připravoval tradičním způsobem 'Matcha tea' a jako doplněk flamboval kaki. Petr si za splnění soutěžního úkolu vybojoval krásné stříbrné ocenění.

V oboru cukrář soutěžila žákyně Diana Šnajdrová z 2. ročníku, která po vylosování surovin z tajného koše připravovala recepturu na čtyři porce moučníku, který posléze vyhotovila v časovém limitu 45 minut. Za moučník s názvem ,,Čokoládový fondant s malinovou omáčkou, doplněný křehkým lístkem s creme fresh náplní a piniovou hrudkou" si Diana vybojovala stříbrné ocenění.

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště obchodu a služeb Chrudim pořádá tento pátek od 14 do 18 hodin Den otevřených dveří. Kdo se tedy chce stát kuchařem či cukrářem, může se přijít podívat na ty, kteří už oboru leccos umějí.

Autor: Marek Nečina

19.1.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Těší mě, že Slavia nedostala postup zadarmo, říká Pavel Jirousek

Chrudim – Zápas podzimu mají za sebou hráči místního MFK. Ve středu odpoledne se střetli s prvoligovou Slavii Praha. Soupeře dobrým výkonem značně potrápili, přesto si postup do osmifinále poháru zařídil favorit utkání.

Česko se stalo montovnou Evropy. Pět dopadů, které to na nás má

Na makroekonomických číslech něco nesedí. Česko vykazuje slušný růst ekonomiky, tažený hlavně průmyslovou výrobou a exportem. Navzdory tomu dál působíme v rámci Evropské unie jako chudí příbuzní s průměrným hrubým příjmem 27 tisíc korun, tedy v přepočtu 1000 eur. Od roku 2008 se nám nedaří dotahovat Německo ani Rakousko. Za slušnými makroekonomickými čísly se totiž skrývá problém na mikroúrovni. Příliš mnoho podniků v Česku plní roli pouhé montovny, zatímco lukrativní výzkum a vývoj i marketing a dodávku zákazníkovi zajišťují zahraniční mateřské koncerny.

KAM O VÍKENDU: Deník přináší pozvánku

Chrudimsko - Nevíte kam o víkendu vyrazit s rodinou či přáteli? Nechte si poradit v tradiční pozvánce Chrudimského deníku.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies