V roce 2011 se místní základní škola zapojila do projektu Žákovské parlamenty S.O.S., který realizuje tým Centra pro demokratické učení (CEDU) v Praze. Odborné konzultace poskytují lektoři z GEMINI o. s. a britské organizace Involver UK.

V rámci projektu jsme jedinou zapojenou školou v Pardubickém kraji a spolupracujeme s dalšími šesti školami. Žáci a učitelé, kteří parlament vedou, se zúčastňují výjezdních seminářů.

Zvolení zástupci tříd se na podzim zúčastnili pod vedením lektorů CEDU čtyřdenního prožitkového kurzu v Nesměři.

V listopadu proběhlo na půdě Poslanecké sněmovny v Praze setkání třinácti žákovských parlamentů z celé republiky. Naši školu v jednom ze sálů malostranského paláce reprezentovali tři žáci. Ti parlamenťákům z jiných škol představili naši činnost. Prezentaci zvládli na výbornou a za svůj výkon získali ocenění a zápisník člena žákovského parlamentu. Po skončení prezentací proběhla živá diskuse. Náročný, leč příjemný den zakončili prohlídkou Poslanecké sněmovny a obědem v Malostranské besedě.

Školní parlament se zabývá nejrůznějšími podněty žáků školy. V poslední době jsme mimo jiné řešili organizaci jarmarků a téma akademie. Podařilo se nám získat přístřešky na kola a skříňky do šaten na cyklistické přilby.

Den před pololetním vysvědčením jsme uspořádali pro spolužáky sportovní turnaj v přehazované a plánujeme i další akce.

Žákovský parlament v projektu S.O.S.

Za ZŠ Chrast
Mgr. Ivana Celnarová