Novotnému nepomohl ani největší počet preferenčních hlasů a celkové vítězství lidovců ve volbách. V devatenáctičlenném zastupitelstvu má KDU-ČSL šest mandátů. Proti ní stojí právě vytvořená jedenáctičlenná koalice, kterou tvoří tři členové KSČM a vždy dva zástupci těchto stran a hnutí: ANO 2011, PATRIOTI, ČSSD a Nezávislí pro město a okolí, NK.

„Dohoda je podepsána a platí, i když jdou po městě fámy o údajné spolupráci ČSSD k lidovcům," řekl místostarosta města Pavel Bezděk (Nezávislí pro město a okolí, NK), který v počtu preferenčních hlasů skončil na druhém místě za Pavlem Novotným a nyní by měl nastoupit do funkce starosty.

Jako jeho zástupce je navržen Roman Hřebík (ANO 2011) a radními by se měli stát Milan Pitra (KSČM), Jaroslav Hetfleiš (PATRIOTI) a Jiří Navrátil (ČSSD).

O reakci jsme požádali starostu Pavla Novotného. Ten koaliční dohodu bez účasti KDU-ČSL tedy vítěze komunálních voleb, pokládá za podvod na voliče.

„Cítíme se podvedeni přístupem ČSSD, která slíbila spolupráci a potom jednala za našimi zády. Kdyby nám bylo řečeno jasné slovo hned v začátku, vyrovnali bychom se s tím. Ale takhle to vnímáme jako nízké jednání, které se z vysoké politiky dostalo už i do Skutče," řekl Novotný.