„Do Skutče vyjížděly před desátou hodinou hned tři jednotky hasičů. Šlo o profesionální jednotky z Hlinska a Chrudimi a dále o dobrovolnou jednotku ze Skutče," uvedla mluvčí HZS Pardubického kraje Vendula Horáková. „Důvodem bylo zajištění atiky na historické zdi objektu, která je slepená z kamenů a hrozila pádem na chodník. Velké kamenné desky byly na zdi povolené. Hasiči nejprve provedli průzkum a zjistili, že je uvolněných celkem devět kamenných desek. Hasiči zajistili místo události a postupně betonové desky podvazují a rozebírají," hlásila pak aktuálně Vendula Horáková.

„Vzhledem k šikmému terénu hasiči nemohli využít plošinu, kterou mají na stanici v Hlinsku, a tak byla povolána výšková technika v podobě automobilového žebříku z Chrudimi," přidala mluvčí podrobnosti. Samotné sundávání desek spojené s manipulacemi v úzké ulici bylo podle ní velmi náročné.

Postup samovolného uvolňování kamenných desek pozorovali již v předchozích dnech skutečští strážníci. Ti pak také na hrozící nebezpečí upozornili stavební úřad.