Ohroženy jsou děti

V otevřeném listu zmínil Pecka důvody, které před desítkami let vedly evropské politiky k pravidelnému jarnímu a podzimnímu posouvání hodinových ručiček.Podle něj jsou posunem času ohroženy zejména malé děti, nemocní lidé i ti, kteří musí dříve vstávat. Postěžoval si také na české politiky a ústavní instituce, které se podle něj problémem vůbec nezabývají.

„Žádám Vás, pane předsedo, dejte okamžitě návrh na zrušení letního času v celé Evropské unii. Situace je opravdu tak vážná, že nesnese odkladu a zbytečně zemřou další lidé," napsal Stanislav Pecka

Po jeho smrti převzal tuto iniciativu senátor Petr Šilar. Ten v těchto dnech oznámil, že už v létě se spustí celoevropské referendum o střídaní letního a zimního času.

Pouze jeden čas

Iniciativa nese název „For only one time" neboli „Pouze pro jeden čas".

„Přípravný projekt byl náročný, možná náročnější, než jsme vůbec mohli předpokládat organizace evropské občanské iniciativy není snadná záležitost. Nyní se nám ale podařilo tento přípravný projekt dokončit a spouštíme „ostrou" iniciativu," říká senátor Petr Šilar s odkazem na webové stránky /www.foronlyonetime.eu/.

Čekají na schválení

Možnost hlasovat v evropském referendu by občané měli mít přibližně od začátku léta, kdy bude nová iniciativa oficiálně spuštěna. Předchází tomu oficiální registrace a schválení Evropskou komisí. Právě tomu nyní tým kolem Šilara věnuje největší pozornost. Jestliže bude projekt úspěšný, získají organizátoři možnost domáhat se zrušení změn času před Evropskou komisí a následně v Evropském parlamentu.

Vaše názory

Každé jaro mám pocit, že mi byla hodina ukradena. Trauma přetrvává celé léto, protože si stále říkám: „je osm, ale ve skutečnosti je sedm jsem podváděna a musím tu tu hru nedobrovolně hrát!" Uklidnění nastává až při podzimním návratu normálního času. celý ten den mám sváteční pocit hodina mi byla navrácena. takže suma sumárum: díky změně času mám docela bohatý vnitřní život. (Anna)

Já osobně letní čas vítám, ale pouze v případě, pokud mám v práci ranní směnu Ten delší den má opravdu mnoho výhod. Celkově je to fajn, střídat letní a zimní čas, už jen proto, že si přes tu zimu člověk odpočine. (Dan)

Tahle změna dávno pozbyla smyslu, energetickou úsporu dávno nepřináší, špatně ji snášejí dospělí, ale hlavně děti, kterým se těžko vysvětluje, že se mění čas. A děti mají přitom větší rozum než dospělí. (Bohumil)

Byla bych ráda, kdyby se podařilo dotáhnout iniciativu pana pekaře Pecky do zdárného konce. Někomu možná připadal ve své snaze jako trpaslík válčící s obrem, ale já jsem přesvědčená, že měl a vlastně stále má pravdu. Změna času je zbytečná, ničí lidské zdraví a měla by být konečně zrušena. (Věra)