V jejím rámci nabízeli pěším zdarma například vůni květiny, zítřejší východ slunce nebo zpěv ptáků. To vše za pouhý úsměv, krátký pohled či letmou pochvalu.

Studenti tak v rámci kampaně „Štěstí v akci“ chtěli upozornit  na fakt, že většina skutečných životních hodnot nebo přírodních krás je zcela zdarma. A že reklama nás naopak často upozorňuje na věci a služby zbytné. A někdy i vyloženě zbytečné.

Absurdní reklama

Akci na náměstí předcházely v uplynulém týdnu na chrudimském gymnáziu přednášky a tvůrčí dílny, na nichž vznikly i letáky a propagační materiály na věci, jež nelze za peníze koupit. Studenti se na nich seznámili rovněž se základními praktikami marketingu a tvorby reklamy.

„Komerční reklamy vnucují člověku názor, že nebude šťasten, pokud si nekoupí ten který výrobek. My ale za krásné a důležité považujeme i zpěv ptáků, šumění řeky a vůni čerstvě posečené louky. Rozhodli jsme se proto pomocí svého projektu Štěstí v akci poukázat na absurditu komerční reklamy,“ uvádí vedoucí projektu Petr Martinovský.

Chvíle k zamyšlení

„Vaše starosti na moji hlavu,“ jako by ale naopak říkaly tváře některých chodců, nepřítomně ponořených do svých úvah a starostí, přehlížející nabízené barevné letáčky. Našli se  i takoví, kteří se přece jen alespoň na chvíli zastavili, aby se nad působením a mocí všudypřítomné reklamy zamysleli. „Musím říci, že já reklamu moc nesleduji a spíše jí nevěřím. Určitě nemám pocit, že by mě ovlivňovala při mém každodenním rozhodování o tom, co si právě koupím nebo nekoupím,“ svěřil se Deníku Chrudimák Jan Korytář.

Plácnutí do vody?

Počínání studentů na náměstí přihlížel rovněž bývalý ředitel chrudimského gymnázia Eduard Beránek. „Patřím spíš mezi ty, kterým reklamní letáky v domovní schránce nevadí. Reklama, myslím,  je celkem užitečná. Nikdy by ale neměla lhát,“ domnívá se Eduard Beránek.

Měla tedy chrudimská akce nějaký smysl? Bylo by přece snadné mávnout nad ní rukou a označit snahu studentů za pouhé plácnutí do vody. Vždyť reklama je tu od nepaměti a jistě s námi ještě dlouho zůstane. Na druhou stranu je dobré vědět, že někdo hloubá nad světem, ve kterém žije. Že jsou to i chrudimští gymnazisté, je jenom dobře.